"ZAUSTAVITE URUŠAVANJE INSTITUCIJA...": Sindikat SIPA-e uputio otvoreno pismo vlastima u Bosni i Hercegovini

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu uputio je otvoreno pismo institucijama Bosne i Hercegovine.

  • Društvo

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 2

U pismu pozivaju sve nadležne institucije, od Vijeća ministara, preko Predsjedništva, do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da pokažu brigu za uposlene u policijskim agencijama na državnom nivou i usvajanjem osnovice za obračun plate u iznosu od 535 KM vrate barem malo dostojanstva svima njima i zaustave daljnje urušavanje institucija Bosne i Hercegovine.

Sindikat ovom prilikom želi ukazati da je, pored neusvajanja osnovice za obračun plaće, još mnogo problema koji muče uposlene u policijskim agencijama zbog kojih iz dana u dan raste nezadovoljstvo kod svih kategorija.

Ističu da od početka pandemije Vijeće ministara vrši raspodjelu zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju na entitete i kantone zaboravljajući više od 20.000 uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, među kojima su i uposleni u policijskim agencijama.

- Sada izbjegavaju vratiti osnovicu na period 2008. obrazlažući potrebu nabavke vakcina, međutim policijske službenike s državnog nivoa koji se bore s najtežim oblicima kriminala, migrantskom krizom i njihovom zaštitom, nijedan entitet nije uvrstio u prioritetni plan vakcinisanja, a Vijeće ministara se nije oglasilo - navodi se u pismu.

Dalje ističu da se Ministarstvo sigurnosti, a ni nadležno Ministarstvo za civilne poslove Bosne i Hercegovine, nije uključilo u rješavanje problema diskriminacije policijskih službenika sa prebivalištem na području Republike Srpske prilikom penzionisanja.

- Isto tako ističemo da od 2008. godine do danas državni službenici u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji obavljaju poslove u vezi s operativno-istražnim poslovima, nisu uspjeli ostvariti pravo na poseban dodatak na plaću iako im je to pravo u iznosu do 25 posto jasno utvrđeno Zakonom o platama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Da ne spominjemo da su policijski službenici na državnom nivou jedini u svijetu koji nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja, da nemaju ljekarske preglede i da ne nabrajamo dalje... - navodi se u pismu Sindikata.

Napominju da zaposlenici u policijskim agencijama rade za platu od 665 KM, dok je najniža plata za iste ili slične poslove na nižim nivoima vlasti 800 KM.

- Kolektivni ugovor i Ekonomsko-socijalno vijeće nemamo samo mi na državnom nivou i da ne nabrajamo dalje probleme zbog kojih se iz dana u dan smanjuje broj uposlenih koji prelaze u druge institucije na nižim nivoima ili odlaze u privatni sektor - navode iz Sindikata.

Imajući u vidu sve spomenuto, još jedanput pozivaju ovlaštene predstavnike u institucijama da za početak usvoje osnovicu za obračun plate i time zaustave urušavanje policijskih agencija te time vrate barem malo povjerenja i dostojanstva uposlenim u policijskim agencijama Bosne i Hercegovine, a potom da pristupe rješavanju i ostalih problema.

- U protivnom, Sindikat će u koordinaciji s drugim sindikatima na državnom nivou biti primoran poduzeti i radikalnije mjere s ciljem zaštite prava i radnih mjesta svojih članova - zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Edin Kahrimanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...