SENATORI PISALI BIDENU: "Sjeverni tok 2 bi stvorio snažan geopolitički alat za Rusiju, on stavlja sve članice NATO-a u opasnost"

Američki senatori Jim Risch, visoki član Odbora za vanjske odnose u Senatu, i Jeanne Shaheen, predsjednik Pododbora za Europu i regionalnu sigurnosnu saradnju, poslali su danas pismo predsjedniku Joeu Bidenu u prilog punoj provedbi zakona povezanog sa Sjevernim tokom 2 koji je donesen u prošlom sazivu Kongresa i kojim se želi okončati ovaj projekt plinovoda.

  • Svijet

  • 13. Feb. 2021  13. Feb. 2021

  • 1

"Pišemo kako bismo ponovili našu podršku punoj provedbi Zakona o zaštiti potrošača Europe (PEG), koji je izmijenjen Aktom o zaštiti potrošača u području energetike (PEESCA). To je važna legislativa koja je pretvorena u zakon s jakom dvostranačkom podrškom (i demokrate i republikanci) tokom 116. saziva Kongresa", napisali su senatori. "Taj bi plinovod stvorio snažan novi geopolitički alat za Rusiju, čime bi se omogućilo da se Ukrajina, Slovačka i drugi narodi liše tranzitnih naknada. Povezuje zapadnu Europu s ruskim plinom, uz političku prisilu koja ga prati sljedećih 40 godina. Osim toga, dolazak ruske infrastrukture u NATO zemlju stavlja sve članice NATO-a u opasnost. Protivljenje gasovodu je američka politika od Obamine administracije, a ova politika i dalje uživa snažnu, dvostranačku podršku", nastavili je senatori.

"Pozivamo vas i vašu upravu na nastavak provedbe TESA-e i TESCA-e, posebno podnošenjem izvještaja u Kongresu 16. februara 2021., kojim se utvrđuju subjekti koji su aktivno uključeni u izgradnju Sjevernog toka 2".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...