ŽARKO PAPIĆ OVIM PRIJEDLOGOM POKREĆE POLEMIKU: Predlaže da se Domu naroda omogući smjena člana Predsjedništva BiH (VIDEO)

Da problematični zahtjevi za Izmjenom Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji u potpunosti zanemaruju sve evropske standarde i presude Evropskog suda za ljudska prava, ne dolaze samo iz HDZ-ovih medijsko-političkih krugova, ovih dana je potvrdio i neformalni ideolog "Četvorke", analitičar Žarko Papić.

  • Mini market

  • 19. Feb. 2021  19. Feb. 2021

  • 2

Već svima jasno da je institut Doma naroda mehanizam za dominaciju etničkih politika što je u suprotnosti sa evropskim standardima. Također, namjera bh. HDZ-a i zvaničnog Zagreba je da dodatno ojačaju etničko predstavljanje putem uspostavljanja potpune političke kontrole Doma naroda od strane HDZ-a. U tom kontekstu, problematičan je prijedlog koji je iznio Žarko Papić kao jedan od vodećih analitičara "Četvorke", a koji će sasvim sigurno izazvati široku polemiku.

Naime, ovaj analitičar, govoreći za Dnevnik N1 televizije, predložio je da se Domu narod daju dodatne ovlasti i to u pogledu smjene članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Zašto ne bismo, govorim o nivou države, značajno povećali broj članova Doma naroda, pa zatim omogućili naprimjer Klubu Hrvata da može, ukoliko procijeni da jedan član Predsjedništva koji je iz njihovog reda izabran ne odgovara interesima hrvatskog naroda, otvoriti postupak opoziva", kazao je Papić za N1.

Naime, to bi u praksi značilo sljedeće: da jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je na izborima dobio na stotine hiljada glasova građana, može smijeniti određen broj delegata.

Time Papić indirektno poziva da se omogući određenom broju delagata u Domu naroda da smjene Željka Komšića sa mjesta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...