KRIZA IH JE DEVASTIRALA: Automobilski div ima osam milijardi eura neto gubitka u 2020., ali ni to nije najgora vijest…

Prihodi grupe potonuli su prošle godine za 21,7 posto, na 43,5 milijardi eura. Kompanija je u 2020. prodala 2,95 miliona vozila, 21,3 posto manje nego u godini ranije.

  • Ekonomija

  • 20. Feb. 2021  20. Feb. 2021

  • 0

Francuski automobilski div Renault izvijestio je u petak da je u pandemijskoj 2020. godini poslovao s rekordnim neto gubitkom od osam milijardi eura, upozorivši na nove probleme u 2021. koje izaziva globalna nestašica čipova.

Prihodi grupe potonuli su prošle godine za 21,7 posto, na 43,5 milijardi eura. Kompanija je u 2020. prodala 2,95 miliona vozila, 21,3 posto manje nego u godini ranije.

Renault je imao problema i u 2019., ali ga je 2020. gurnula u duboku krizu, jer je proizvodnja opala, a prodajni su saloni bili zatvoreni kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, što je naštetilo i njegovom japanskom partneru Nissanu.

Grupa nije predstavila finansijske smjernice za ovu godinu, naznačivši tek da bi mogla smanjiti troškove za dvije milijarde eura prije nego što je zacrtala, vjerovatno do decembra.

U Renaultu oprezno napominju da su fokusirani na oporavak i upozoravaju da su narudžbe posustale početkom ove godine zbog produženih ograničenja u pojedinim zemljama zbog Covida-19.

Probleme im stvara i nestašica čipova koja bi, po njihovoj procjeni, trebala dosegnuti vrhunac u drugom tromjesečju.

Renault se suočava s novim izazovima, jer EU pooštrava propise o emisiji štetnih plinova, a njegovi konkurenti PSA i Fiat Chrysler udružili su se u kreiranju četvrtog proizvođača automobila u svijetu Stellantis.

Francuska kompanija je odlučila smanjiti broj radnih mjesta i modela automobila kako bi srezala potrošnju, što pogađa i istraživanja i razvoj. Cilj im je poboljšati svoje finansije, a nova strategija uključuje i okretanje električnim automobilima, napominje Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...