A, SADA, RASPLET; SPREMAN JE "EKSPLOZIVNI IZVJEŠTAJ": Biden zove saudijskog kralja zbog ubistva Jamala Khashoggija

Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u srijedu, uoči zakazanog izvještaja američke obavještajne službe o detaljima nestanka i ubistva novinara Jamala Khashoggija, nazvati saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza al-Sauda.

  • Svijet

  • 24. Feb. 2021  24. Feb. 2021

  • 0

Navodeći svoj izvor, informativni portal "Axios" objavio je kasno u utorak da bi “objavljivanje eksplozivnog izvještaja” moglo obuhvatiti i jednog od kraljevih sinova, ne navodeći nikakvo ime.

Ukoliko se desi, ovaj poziv će biti prva konverzacija između Bidena kao američkog predsjednika i kralja Salmana.

Vjerovatno će se raspravljati i o drugim pitanjima, ali slučaj Khashoggija će biti dominantna tema, navodi se u članku.

Izvještaj Ureda direktora Nacionale obavještajne službe (DNI) navodno implicira da je saudijski princ, prestolonasljednik Mohammed bin Salman bio uključen u ubistvo Khashoggija i uklanjanje njegovog tijela.

Kolumnistu "Washington Posta" i kritičara saudijske vlade, prema izvještajima, ubio je tim saudijskih agenata u oktobru 2018. u konzulatu te zemlje u Istanbulu. Khashoggi je ušao u zgradu da bi dobio dokumente potrebne za sklapanje braka.

Američki mediji kasnije su objavili da je CIA zaključila da je Bin Salman umiješan. On je odbacio te optužbe, ali je prihvatio odgovornost kao de facto lider zemlje.

Bin Salman nije razgovarao s Bidenom, iako je kao saudijski ministar odbrane razgovarao s američkim kolegom Lloydom Austinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...