MILAN PETKOVIĆ ODGOVARA: "Republiku Srpsku ne može ukinuti ni Željko Komšić ni bilo ko drugi"

"Komšić želi da Srbe označi genocidnim, ali i sve njene institucije te RS, što je potpuno pogrešno", dodao je Petković.

  • Mini market

  • 01. Mar. 2021  01. Mar. 2021

  • 8

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković izjavio je za Srnu da Republiku Srpsku ne može ukinuti ni Željko Komšić ni bilo ko drugi s obzirom na to da je, kako on kaže, subjektivitet i pravni poredak RS-a priznat Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića upućenu međunarodnoj zajednici s ciljem usvajanja zakona o negiranju genocida, ali i zakona o posebnom statusu Srebrenice, Petković je naveo da Komšić želi nametnuti kolektivnu odgovornost srpskom narodu za zločine počinjene u Srebrenici.

- Komšić želi da Srbe označi genocidnim, ali i sve njene institucije te RS, što je potpuno pogrešno. Onaj ko poziva na nametanje nekih zakonskih rješenja u jednoj demokratskoj zemlji, sigurno ne želi dobro toj zemlji - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, zna se šta je to parlamentarna procedura i na koji način se mogu uputiti određena zakonska rješenja.

- Zakoni u BiH će biti onakvi kakav bude bio stav parlamentarne većine, bilo to u RS-u ili u BiH - istaknuo je Petković.

On je naveo da nije dobro da u 2021. godini bilo koji političar poziva na takvu vrstu pravnog nasilja u BiH, jer to samo može proizvesti negativne posljedice za BiH, a samim tim i za sve njene građane.

Siguran je, kaže, da takvi zakoni i takve odluke nikada neće biti doneseni u BiH.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica objavili su nalaze svog istraživačkog projekta pod nazivom "Transkripti genocida", u kojima su detalji rasprava i odluka tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Republike Srpske od 1991. do 1996. godine.

Komšić je tim povodom naveo da su članovi Narodne skupštine bili podrška genocidu i donosili zakone i odluke koje su bile smjernica politikama i djelovanju tadašnjim predvodnicima RS-a Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

On je pozvao na okupljanje i određivanje u vezi s usvajanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, kao i zakona koji će omogućiti poseban status Srebrenice i zakonskog okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će se onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava, genocidu i ratnim zločinima, da obavljaju javne funkcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...