PETKOVIĆ NE SKRIVA RAZOČARENJE: „Ne očekujem da će doći do Helezove smjene, jer će ga zaštititi…“

-Prioritet svake zemlje mora da bude vladavina prava. Ako se ne smatramo svi istima, onda ne živimo u pravnoj državi. To je jedan od uslova za pregovore i ulazak u EU, kazao je Petković. 

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2023  05. Dec. 2023

  • 7

-Sa ovakvim Ustavnim sudom ne možemo govoriti o vladavini prava, jer to je klasična tiranija, i daleko smo od Brisela danas, rekao je Milan Petković, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gostujući u programu RTRS-a.

-Prioritet svake zemlje mora da bude vladavina prava. Ako se ne smatramo svi istima, onda ne živimo u pravnoj državi. To je jedan od uslova za pregovore i ulazak u EU, kazao je Petković. 

-BiH opterećuju ozbiljni problemi. Imamo krizu vlasti koji traju duži vremenski period, i trebalo bi da u Briselu nešto krene sa mrtve tačke. Evropska unija ukoliko želi BiH kao svoju članicu mora da uvaži zahtjeve iz Republike Srpske, koja je na neki način i stvorila današnju BiH. S druge strane, Bošnjacima odgovora ovakav sistem, jer on štiti isključivo njihove ineterese za razliku od druga dva konstitutivna naroda, poručio je Petković. 

-Ne možemo osporiti legitimitet Marfija kao ambasadora SAD u BiH, ali njegovo miješanje u unutrašnje stvari druge države i te kako. Ovo nije pitanje za Ameriku, već za Evropu i Brisel. Kad god su SAD provodile referome na ovim protstorima to nije završilo dobro, rekao je Petković.

U srijedu se nastavlja suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.

-U fazi smo glavnog pretresa, Dodik i Lukić su se izjasnili da nisu krivi, i sada očekujemo da Tužilaštvo iznosi dokaze i argumentuje optužnicu. Okupljen je dobar pravni tim za odbranu, koji nas uvjerava da bi sve osim oslobađajuće presude bio veliki skandal. Međutim, imamo takav sud kakav imamo, i postoji bojazan da bi krajnja odluka mogla imati i političke primjese. Krenuo je kao politički, a nadam se da će završiti u pravničkim vodama, kazao je Petković. 

Komentirao je i istupe ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

-Ne očekujem da će doći do smjene, jer će ga zaštiti njegovi mentori i politički saborci na bh sceni, zaključio je Petković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...