AMBASADOR BiH U RUSIJI ŽELJKO SAMARDŽIJA: "BiH je propustila priliku da prije mjesec dana nabavi vakcine od Rusije!"

Ambasador je kazao da su ga u Rusiji pitali kako je moguće da se iz BiH niko nije ranije javio za nabavku vakcina s obzirom na to da je dopis iz Ministarstva BiH stigao tek 25. januara.

  • Društvo

  • 01. Mar. 2021  02. Mar. 2021

  • 2

Prema riječima Željka Samardžije, ambasadora BiH u Rusiji, Bosna i Hercegovina je još prije mjesec dana propustila jedinstvenu priliku da kroz bilateralni dogovor sa Rusijom nabavi vakcine protiv korona virusa po cijeni od 9,95 dolara za jednu dozu.

Kako je za Klix rekao ambasador Samardžija, prije više od mjesec dana poslao je urgenciju Ministarstvu spoljnih poslova BiH, u kojoj ih, na njihov upit, upoznaje s mogućnostima i načinom hitne nabavke vakcine Sputnjik V, ali povratnu reakciju iz BiH nije dobio.

“Krajem januara u ambasadu BiH u Moskvi je stigao zahtjev iz Federalnog ministarstva zdravstva BiH o mogućnosti nabavke vakcine Sputnjik V. Mislim da su to istovremeno tražili od Kine. Ja sam već sutra poslao notu ruskom ministarstvu spoljnih poslova, jer obično sve radimo preko njih, i da ih zamolim da vidimo možemo li to ubrzati”, kazao je Samardžija.

Kako je rekao, rusko Ministarstvo spoljnih poslova usmjerilo ga je na Državni fond za direktna ulaganja koji je zadužen za pregovore o vakcinama.

“Sutradan sam s njima imao videokonferenciju i oni su mi dali osnovne podatke, kao što su cijena, transport, skladištenje i slično. Rekli su da možemo sami doći po vakcine, mogu oni poslati putem DHL-a, što je veoma povoljna opcija, a postoji i mogućnost organizovanja vlastitog prevoza. Cijena jedne doze vakcine je 9,95 dolara, dvije doze su 19,90 dolara. To je cijena koja se nije promijenila otkako ju je 7. augusta, kada je registrovan Sputnjik V, Putin lično objavio”, naveo je Samardžija.

Ambasador je kazao da su ga u Rusiji pitali kako je moguće da se iz BiH niko nije ranije javio za nabavku vakcina, s obzirom da je dopis iz ministarstva BiH stigao tek 25. januara.

“Odgovorio sam im da nemam pojma. Mene je iznenadilo da su u dopisu od 25. januara naveli da ‘saznaju da postoje ruska i kineska vakcina’. Meni je to bilo nevjerovatno”, začuđeno kaže Samardžija.

Napominje da mu je žao što njegova zemlja nije iskoristila priliku da preko ambasade u Rusiji inicira pregovore o nabavci vakcine.

“U Rusiji se diplomatija cijeni. Nevažno je iz koje ste zemlje. Mogli smo puno da pomognemo u posredovanju, ali šta da radite ako to niko od vas ne traži”, zaključio je Samardžija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...