AMBASADOR BiH U RUSIJI O VAKCINAMA: "Imali smo odličnu ponudu, sada smo već u velikom redu za čekanje...“

"Vrijeme prolazi", kazao je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

  • Društvo

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 2

Željko Samardžija, ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji, govorio je za N1 o nabavci vakcina za Federaciju Bosne i Hercegovine.

Sve se više u posljednje vrijeme govori o nabavci vakcina za Federaciju BiH u Rusiji. Spominju se i lobiranja ko će nabavljati vakcine, RS, Federacija BiH, kako će to ići, ko će dobiti dozvole. Da li je iko kontaktirao Ambasadu BiH u Rusiji u vezi s nabavkom i načinom nabavke vakcine nakon što ste u januaru dostavili ponudu Ruskog fonda za direktna ulaganja?

“Mi smo svoje, što je od nas traženo, završili u januaru mjesecu. Trebali smo i ranije, to je bilo kasno, ali niko nije tražio. Ono što sam dostavio ja, informaciju, nakon razgovora s odgovornim ljudima iz Ruskog fonda za direktne investicije, informacija je sadržavala u sebi sve ono što je bitno za hitnu prvu tranšu, od nekih 50.000 ili 100.000, nije bitno, vakcina i ta informacija je otišla u Ministarstvo inostranih poslova, na ruke ministrice Turković. Zašto ta informacija nije proslijeđena u daljnju proceduru… Od Ministarstva je to tražio Fond zdravstva Federacije BiH u tom slučaju i zato su oni od mene tražili. Ali, recimo, to je trebalo distribuirati u Bosni i Hercegovini svim zainteresovnima, znači da se ide u realizaciju direktno, državni fond ruski, preko državnog nekog fonda u BiH, entitetskog, federalnog, RS-a… Republika Srpska, istina, tu je dosta posla ranije već radila oko Fonda javnog zdravstva mislim, ne znam tačno. Nakon te informacije iz mjeseca januara, nas niko nije kontaktirao niti smo imali nekih upita. To se sada, vidim, aktiviralo ovih dana. Pazite, danas je 19. mart. Evo, već 15 dana ja samo slušam svaki dani neko s nekim dogovara, pregovara, prebacuje odgovornost. Vrijeme prolazi. Imali smo tada odličnu ponudu, sada smo već u nekom velikom redu za čekanje. Koliko vidim, prema informacijama koje sam danas upratio u BiH, radi se sada o nekoj firmi koja posreduje s ruskim firmama. To je već stvar nekih privatnih dilera, mi više u to ne ulazimo, očigledno svi imaju svoje relacije. Mi smo dali tada cijenu koju su Rusi dali, 9,95 dolara, sada ja ne znam dokle će to izaći, ja zaista ne bih u to ni ulazio.”

Dakle, Vas niko ne kontaktira?

“Nas niko poslije tog 25. januara, kada smo dobili dopis, i 28. januara, kada sam ja odgovorio, gledao sam da to bude što prije i bilo je relativno brzo, ja nakon toga nikad jednog jedinog pitanja i potpitanja nisam imao iz Ministarstva. Zašto je to tako? Zašto ne koristimo DKP mrežu Bosne i Hercegovine, zašto postojimo uopšte, već da vežemo ljude, da povezujemo zainteresovane strane, privredne subjekte. Evo, u konkretnom slučaju, koristeći ovu nesretnu pandemiju da pomognemo ljudima, da iskoristimo svoje veze i relacije, svakodnevno prisustvo ovdje, u Moskvi, Bruxellesu, Pekingu, itd. Da animiramo te ljude, da pomažemo, to nam je osnovna misija, ali niko. I ja sam razočaran, vjerujte.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...