DODIKOV KADAR: Ambasador BiH u Rusiji poručuje "Čvrst stav Srpske sprečava pridruživanje BiH antiruskim sankcijama"

Prema njegovim riječima, zbog složenih političkih odnosa, uvijek se mogu očekivati neke prepreke na tom putu, kao što je bilo sa projektima gasifikacije.

  • Politika

  • 26. Avg. 2022  

  • 2

"Zahvaljujući čvrstom stavu bh. entiteta RS i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije bilo i neće biti saglasnosti o bilo kakvom pridruživanju BiH sankcijama ili inicijativama za osuđivanje Rusije", izjavio je ambasador Bosne i Hercegovine u Rusiji Željko Samardžija.

"Zahvaljujući čvrstom stavu RS, Bosna i Hercegovina se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. Mi u tome vidimo šansu za privlačenje velikih ruskih kompanija i investicija u BiH", rekao je Samardžija za rusku Federalnu agenciju novosti.

Prema njegovim riječima, zbog složenih političkih odnosa, uvijek se mogu očekivati neke prepreke na tom putu, kao što je bilo sa projektima gasifikacije.

"Ali, nova radna mjesta, zapošljavanje ljudi i popunjavanje budžeta, to je, mislim, u interesu svih građana BiH. Nema ničeg dobrog u tome da se na investicije gleda sa političkim simpatijama", istakao je Samardžija.

On je naglasio da je Rusija do sada jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, te da se nada da će tako i ostati.

"S obzirom na to da se BiH nije pridružila sankcijama protiv Rusije, mi možemo računati na privilegovan status u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Rusijom. Na primjer, nadamo se da ćemo dobiti gas po veoma povoljnoj cijeni, a to mnogo znači za ekonomiku i stanovništvo BiH", rekao je Samardžija.

Napominjući da je sada cijena gasa na tržištu dostigla rekordni nivo, a da predstoji zima i hladni dani, Samardžija kaže da ne vjeruje da će neko u Sarajevu, koje je glavni potrošač gasa u BiH, isključiti gas u stanu zato što ne podržava specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini ili što ne voli Rusiju.

"Pritisak Zapada je očigledan u svakom smislu, pa tako i pomoću uvođenja individualnih sankcija protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, njegove porodice i bližeg okruženja. To je upravo zbog njegovog čvrstog stava o neophodnoj saradnji sa Rusijom i zato što zastupa neutralnu poziciju u tom vojnom sukobu", istakao je Samardžija.

Samardžija je napomenuo da spoljnu politiku BiH, u skladu sa Ustavom, vodi Predsjedništvo BiH, i da ova zemlja može funkcionisati samo na principima dogovora dva entiteta i tri naroda.

"Sve što nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH, ne može se smatrati konačnim stavom BiH. To se odnosi i na diplomatsku službu", dodao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, pojedinačno pridruživanje sankcijama Rusiji u Briselu, Strazburu ili NJujorku rezultat su samovolje ambasadora u tim mjestima koji rade po naređenju stranačkih centara u Sarajevu.

"Takve aktivnosti nisu rezultat saglasnosti na nivou BiH politike, zbog čega je srpski član Predsjedništva BiH Dodik zatražio da ponesu odgovornost za antiustavne i nezakonite radnje", dodao je Samardžija.

Samardžija je naglasio da u BiH postoji konsenzus u vezi evropskog puta, ali da je pitanje koliko je Evropa iskrena u odnosu sa BiH.

Samardžija je dodao da u BiH nema jedinstva kada je riječ o NATO te podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti te da je neophodno uvažavati volju predstavnika naroda.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Samardžija je napomenuo da je nedavno Moskvu i Nižnji Novgorod posjetila delegacija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, koja je predložila jedinstven investicioni profil za ulaganje u Srpsku.

On je podsjetio da su Vlada Rusije i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH postigli dogovor o direktnoj avio-liniji Moskva-Sarajevo i Sankt Peterburg-Sarajevo-Banjaluka, da su letovi trebali početi u martu, ali da je sve pomjereno zbog zatvorenog vazdušnog prostora.

Samardžija je izrazio nadu da je to privremeno i naglasio da bi takva veza olakšala putovanja privrednika, razmjenu robe, razvoj turističke oblasti.

On je napomenuo da je sa ruskom Privrednom komoorom uspostavljena dobra saradnja, te dodao da je BiH mala zemlja za koju rusko tržište predstavlja veliku šansu.

Samardžija je ukazao na sastanak u junu Dodika i Putina i izrazio nadu da će uskoro biti održan još jedan sastanak koji će potvrditi nastavak razvoja saradnje i dobrih odnosa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...