AMBASADOR SAMARDŽIJA ZAPRIJETIO MINISTRICI TURKOVIĆ: „Naredni korak biće zahtjev za smjenu…"

Samardžija je rekao da je takva instrukcija apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku i srpske kadrove u državnim institucijama i diplomatsko-konzularnoj mreži.

  • Vijesti

  • 20. Feb. 2022  

  • 17

„Otvoreno pismo bh. diplomata iz Republike Srpske samo je prvi korak, a već naredni biće zahtjev za smjenu ministice vanjskih poslova Bisere Turković, jer nametanje nepostojećeg praznika nije samo provokacija, već i klasičan politički bezobrazluk“, izjavio je Srni amabasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, inače poznati protagonist iz afere „ikona“, čovjek koji je u putnoj torbi iz Moskve donio spornu Dodikovu ikonu iz Moskve i zaključao je u sef.

Samardžija je rekao da je takva instrukcija apsolutno neprihvatljivo za Republiku Srpsku i srpske kadrove u državnim institucijama i diplomatsko-konzularnoj mreži.

„Nametanje datuma kojim je počeo tragičan građanski rat u BiH kao obilježavanje zajedničkog praznika je zaista tragikomično“, kazao je Samardžija.

„To je dokaz političke nemoći i nespremnosti da se uspostavi funkcionalna državna zajednica zasnovana na ravnopravnosti njenih naroda, ali i naglašene unitarističke ambicije stranke koju predstavlja ministarka Turković“, tvrdi Samardžija.

„Otvoreno pismo srpskih diplomata je samo prvi korak, a već naredni biće zahtjev Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH da zbog protivzakonitog i neustavnog djelovanja ministarke inostranih poslova i pri tome zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara za njenu smjenu i povlačenje s mjesta šefa diplomatije.

Ona svojim djelovanjem dovodi do evidentnih podjela u diplomatsko-konzularnoj mreži što može dovesti do potpune blokade rada diplomatske mreže BiH", zaključio je Samardžija.

Podsjetimo, ambasadori i generalni konzuli BiH iz Republike Srpske uputili su otvoreno pismo ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković u kojem je obaviještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju o obilježavanju državnog praznika 1. marta.

(SB)

.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...