DANAS "PUCA" TREĆE, POSLJEDNJE DŽEMRE: Kakvo nas vrijeme očekuje danas prema starim narodnim vjerovanjima!?

Prema starim narodnim vjerovanjima, danas, 5. marta, "udara" posljednje, treće džemre.

  • Šareni svijet

  • 05. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 0

"Džemre" je turska riječ i označava zračni talas ili zračnu struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće. 

Prema vjerovanju, kad "pukne" prvo džemre, vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci i vide se prve naznake visibaba i ljubičica.

Prvo "udari u havu" (hava - zrak na turskom, op. pr.) 19. februara, i tu već počinje otopljenje zraka - odnosno, vjeruje se da nema više velikih minusa.

Sedam dana kasnije, 26. februara, džemre udara u vodu, koja se ne može više mrznuti.

Posljednje, treće džemre, u zemlju "puca" 5. marta. Tako da danas, prema predajama, počinje otopljavanje zemlje.

Nakon džemreta, počinju babine huke, koje, po legendi, traju “od pola devete do pola desete” sedmice poslije Božića (10. - 17. marta).

Za vrijeme babinih huka, u jednom danu se više puta izmijene sunce, kiša i snijeg.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...