UDARILI PO ŽENAMA; KRIZNI ŠTAB OVOG KANTONA DONIO TRI NAREDBE: Jedna od njih je i zabrana proslave 8. marta...

Nadležnim inspekcijskim i policijskim organima naloženo je da pojačaju nadzor nad provođenjem propisanih epidemioloških mjera, posebno u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima.

  • Vijesti

  • 05. Mar. 2021  05. Mar. 2021

  • 0

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u BiH, donio je tri nove naredbe, a jedna od tih naredbi je i zabrana organizacija bilo kakvih zabava u povodu Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Naloženo je nadležnim inspekcijskim i policijskim organima da pojačaju nadzor nad provođenjem propisanih epidemioloških mjera, posebno u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima.

Naloženo je svim domovima zdravlja u ZDK da što hitnije uspostave sistem aktivnog praćenja oboljelih u kućnim uslovima u skladu sa odredbama Revidiranog kriznog plana postupanja u uslovima pandemije virusa Covid-19.

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić rekao je da su nove naredbe donese s ciljem da se osigura što bolje provođenje protuepidemijskih mjera.

- Naredba vezana za zabranu organizacije osmomartovskih zabava je preventivne naravi, kako bi se smanjio rizik od eventualnog širenja infekcije. Nažalost, morat ćemo u uslovima pandemije obilježiti 8. mart na drugačiji način kako bismo smanjili rizik od prenošenja bolesti, jer upravo skupovi takve vrste predstavljaju najveći rizik – kazao je Huseinagić.

Posljednjih sedam dana u ZDK registrovano je oko 400 novih slučajeva infekcije, ali Huseinagić ističe da problem nije ukupan broj slučajeva, jer je taj broj ranije bivao znatno veći, nego su problem teški slučajevi koji značajno opterećuju zdravstvene ustanove.

- Bez obzira što je Kantonalna bolnica Zenica značajno povećala kapacitete za intenzivno liječenje, ti kapaciteti su pri kraju. Stoga je donesena naredba da domovi zdravlja ubrzaju primjenu novijeg pristupa, a to je da pacijenti ne budu prepušteni sebi nego pod aktivnim praćenjem zdravstvenih profesionalaca – rekao je Huseinagić.

U KBZ-u trenutno je hospitalizovan 91 pacijent s dijagnozom Covid-19. Radi se o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a to podrazumijeva pacijente s obostranom upalom pluća i pacijente koji trebaju kiseoničku potporu.

Načelnica Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Eldira Hadžić rekla je da se čak 90 posto pacijenta nalazi na kiseoničkoj potpori, a ostatak su pacijenti koji su u završnoj fazi liječenja.

- Uglavnom se hospitaliziraju stariji pacijenti, mada zadnjih dana imamo i nešto mlađe pacijente, i to su pacijenti koji su dugotrajno liječeni u kućnim uslovima, poslije 10. dana bolesti, i onda nakon par dana dođe do smrtnog ishoda – rekla je dr. Hadžić, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...