SUD ODBIO DODIJELITI IMUNITET ENVERU BIJEDIĆU: Tužilaštvo traži da mu se zabrani angažman državnog zastupnika

Sud će danas donijeti i odluku po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva od 26. februara ove godine za donošenje dodatne mjere zabrane, da se protiv osumnjičenog Envera Bijedića izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

  • Hronika

  • 08. Mar. 2021  08. Mar. 2021

  • 1

Općinski sud u Tuzli odbio je dodijeliti Enveru Bijediću imunitet od krivičnog gonjenja u krivičnom postupku zbog sumnje u učestvovanje u namještanju višemilionskog tendera. Tužilaštvo je predložilo da mu se zabrani rad kao državnog zastupnika.

Kako su naveli iz Općinskog suda u Tuzli, vijeće sudija danas je odlučivalo o zahtjevu Envera Bijedića za imunitet od krivičnog gonjenja u krivičnom postupku zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem.

-Vijeće sudija je ocijenilo da u konkretnoj krivičnoj pravnoj stvari osumnjičenom Enveru Bijediću ne pripada pravo imuniteta. U obrazloženju rješenja suda navedeno je da Zakon o imunitetu Bosne i Hercegovine ne poznaje djelimično pozivanje prava na imunitet, niti je to pravo podijeljeno na faze krivičnog postupka, već samo isključivo da se osoba može pozvati na pravo na imunitet da je postupak koji predstavlja osnov za pokretanje tog krivičnog postupka izvršen u okviru njegovih dužnosti – naveli su iz tuzlanskog suda.

Sud će danas donijeti i odluku po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva od 26. februara ove godine za donošenje dodatne mjere zabrane, da se protiv osumnjičenog Envera Bijedića izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, piše Hayat.

Podsjetimo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli proveli akciju pretresa i privođenja šest osoba koje su osumnjičene za namještanje tendera u Rudniku soli Tetima u Tuzli, a riječ je o državnom zastupniku i predsjedniku Socijaldemokrata BiH Enveru Bijediću, aktuelnom direktoru rudnika Azizu Čačkoviću, zaposlenicima Amiru Tursunoviću i Amiru Sušiću te Dženanu i Atifu Mujkiću iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Svi osumnjičeni su bili obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, kao što su tajno praćenje i tehničko snimanje njihovih fizičkih sastajanja te obavljanja telefonskih razgovora. Upravo to je tužilački tim dovelo do relevantnih informacija o namještanju tendera u vrijednosti od pet i po miliona konvertibilnih maraka, a posao je dodijeljen upravo kompaniji Mining & Drilling.

Također, naknadno je uhapšen, saslušan te pušten na slobodu i Enes Bešić, istražitelj Policijske uprave u Gračanici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...