VOZAČI, OPREZ, OVO SE I VAMA MOŽE DOGODITI: Stručnjaci objasnili kako je guma dobila "plikove"

Razvijaju se razne teorije o tome šta se dogodilo, ali stručnjaci iz Continentala, kompanije koja proizvodi gume, objasnili su uzrok ovog "fenomena".

  • Auto

  • 11. Mar. 2021  

  • 0

Na jedan dječji maraton u engleskom Derbyshireu roditelji su dovezli svoju djecu, a zaprepastilo ih je kad su vidjeli jedno vozilo, odnosno prednju desnu gumu na njemu. Bila je puna mjehurića ili kvrga. Vrlo brzo došli su komunalni redari i savjetovali vozaču da odmah ide promijeniti gumu – tim više što u istom automobilu prevozi djecu u školu.

alt

Razvijaju se razne teorije o tome šta se dogodilo, ali stručnjaci iz Continentala, kompanije koja proizvodi gume, objasnili su uzrok ovog ‘fenomena’. Najvjerovatnije se radi o oštećenju gume zbog snažnog udarca (rupe na cesti, rubnik…). Moguće je i da se dugo vozilo s gumom koja nije bila adekvatno napumpana (premali tlak). Zbog toga su popucale tkanina i čelične žice u gumi, a s raspadom te mreže strukturalna čvrstoća gume je narušena i pojavljuju se kvrge…

Kod greški u proizvodnji gume mjehurići se uglavnom pojavljuju u prvih par mjeseci vožnje na cesti. Ovo je ipak drugačiji slučaj. Dogodi li vam se nešto slično, odmah krenite vulkanizeru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...