SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Goodyear predstavio gumu koja bi trebala trajati pola miliona kilometara… (VIDEO)

Permanentnom provjerom idealnog tlaka zraka i stanja guma produljuje se vijek trajanja i smanjuje potrošnja.

  • Auto

  • 13. Okt. 2022  

  • 0

Predstavljena guma razvijena je za električne automobile koja bi trebala trajati do pola miliona kilometara. Riječ je o konceptnoj gumi Eagle GO iz Goodyeara, koja debitira na Citroënovom električnom konceptnom automobilu Oli.

Eagle GO treća je Goodyearova konceptna guma razvijena u suradnji s Citroënom. Guma je stvorena s ciljem kombiniranja niske potrošnje s izdržljivošću i udobnošću za električne automobile. Konceptna gumaza gazni sloj koristi smjesu izrađenu gotovo u cijelosti od održivih ili recikliranih materijala te bi trebala prijeći 500.000 kilometara.

alt

Prema Goodyearu, smjesa uključuje suncokretovo ulje, borove smole, prirodni kaučuk i silicijev dioksid iz pepela rižinih ljuski. Suncokretova ulja i borove smole zamjenjuju ulja dobivena iz nafte. Goodyearov cilj je postupno ukidanje ulja dobivenih iz nafte u proizvodnji guma do 2040. godine.

Konceptna guma također uključuje tehnologiju Goodyear Sight Line, čiji senzor prati širok raspon parametara gume. Ova se tehnologija već koristi za podršku vozačima i leasing kompanijama. Permanentnom provjerom idealnog tlaka zraka i stanja guma produljuje se vijek trajanja i smanjuje potrošnja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...