OVO SE ČOVIĆU NEĆE SVIDJETI, NJEMAČKA SAOPŠTILA ZVANIČNI STAV: "Stvaranje trećeg entiteta postojećoj Federaciji BiH i Republici Srpskoj, iz naše perspektive, ne bi trebao..."

U zajedničkoj analizi za "EUobserver" Toby Vogel i Bodo Weber analizirali su politiku šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera i ostatka međunarodne zajednice u vezi s reformom Izbornog zakona.

  • Mini market

  • 18. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 0

No, zanimljivo je kako je ovo pitanje izazvalo i reakcije Savezne vlade Njemačke, njenog glavnog izvršnog tijela, u vidu otvorenog pisma u kojem jasno naglašavaju kako bi prema njihovom viđenju trebalo reformirati izborno zakonodavstvo u našoj zemlji.

Savezna vlada, kako su naveli, pomno prati raspravu o reformi izbornog zakonodavstva u BiH.

- Naš stav je da je reforma nužna, posebno u pogledu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci iz 2009. godine kroz prilagodbu pravne osnove kako bi se eliminirala postojeća diskriminacija. Reforma Izbornog zakona dio je temeljnih prioriteta za BiH koje je Evropska unija formulirala 2019. godine. Savezna vlada će nastaviti pažljivo pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona i posebno naglašavati potrebu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, istakli su.

Savezna vlada, dodaju, je predana teritorijalnom integritetu BiH sa svojim postojećim entitetima.

- Pored toga, stvaranje trećeg entiteta postojećoj Federaciji BiH i Republici Srpskoj iz naše perspektive ne bi trebao biti cilj reformskih napora. Savezna vlada podržava promicanje civilnog društva i nada se da će se nadvladati podjela po etničkim linijama, njihov je zaključak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...