MLADI SDA ODGOVORILI KOŠARCU: "Spriječit ćemo ga u protivustavnom ponašanju!"

U saopćenju su naveli da je Bosna i Hercegovina, u skladu s Ustavom, jedinstven ekonomski prostor, a što se odnosi i na turizam. Napomenuli su da svaki nivo vlasti ima svoje nadležnosti, ali da je samo Bosna i Hercegovina kao država subjekt međunarodnog prava. Potcrtali su da njene administrativne jedinice to nikada nisu bile i da nikada neće biti.

  • Politika

  • 18. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 0

Iz Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (AM SDA) su poručili državnom ministru Staši Košarcu da će učiniti sve da ga spriječe da se ponaša protivustavno i protivzakonito.

To su učinili nakon što je Košarac kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine tražio da na oznaci "Safe Travels" bude istaknuto obilježje RS-a, a ne Bosne i Hercegovine.

U saopćenju su naveli da je Bosna i Hercegovina skladno Ustavu jedinstven ekonomski prostor, a što se odnosi i na turizam. Napomenuli su da svaki nivo vlasti ima svoje nadležnosti, ali da je samo Bosna i Hercegovina kao država subjekt međunarodnog prava. Potcrtali su da njene administrativne jedinice to nikada nisu bile i da nikada neće biti.

"Niti jedna administrativna jedinica države Bosne i Hercegovine ne postoji bez Bosne i Hercegovine i ne može nastupati nezavisno od države Bosne i Hercegovine i bez njenih obilježja, pred bilo kojom međunarodnom organizacijom", dodali su.

U AM SDA su ocijenili da je čin Košarca nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum. Istakli su da će ga onemogućit u protivustavnom i protivzakonitom ponašanju.

"Ovakvi nasrtaji na Dejtonski mirovni sporazum i na državnost Bosne i Hercegovine neće doprinijeti jačanju i državotvornosti entiteta jer oni nisu i nikada neće biti države. Entiteti su samo administrativne jedinice srednjeg nivoa vlasti u državi Bosni i Hercegovini. Ukoliko ministar Košarac nastavi da se ponaša protivustavno i protivzakonito, poduzet ćemo sve dozvoljene mjere da ga spriječimo u tome", naveli su.

Kako su saopćili, ponosni su što je Svjetsko vijeće za turizam prepoznalo Bosnu i Hercegovinu kao državu koja je sigurna za turistička putovanja u uslovima pandemije koronavirusa.

"Bosna i Hercegovina ostaje najljepša država i nezaobilazna destinacija za sve veći broj turista, te će kao takva biti prepoznata na svim turističkim mapama svijeta, pod svojim imenom i svojim državnim obilježjima", poručili su iz AM SDA.

Podsjećamo, Košarac je ranije danas saopćio da će insistirati da u cijelom procesu budu ispoštovani zahtjevi oba entiteta i Brčko distrikta, te je naglasio da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa neće preduzeti dalje korake bez saglasnosti ovih institucija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...