BIDEN ŽESTOKO UZVRAĆA: Napeto na prvom sastanku na visokom nivou, SAD otvoreno poručio Kini da prijeti globalnom poretku...

Bidenova administracija započela je u četvrtak prvi susret s Kinom na visokom nivou, istaknuvši da kineske akcije prijete globalnom poretku zasnovanom na pravilima te poručivši da će se Washington zalagati za svoje prijatelje.

  • Svijet

  • 19. Mar. 2021  19. Mar. 2021

  • 2

Američki državni sekretar Antony Blinken i nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan sastali su se u Anchorageu na Aljaski  s najvišim dužnosnikom za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yangom Jiechijem i šefom diplomatije Wangom Yijem.

"Razgovarat ćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog akcija Kine, uključujući u Xinjiangu, Hong Kongu, Tajvanu, o kibernetičkim napadima na Sjedinjene Države, ekonomskoj prisili naših saveznika", rekao je Blinken na otvaranju sastanka pred novinarima.

Dodao je da svaka od ovih radnji "ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost".

U podužem odgovoru na uvodne riječi SAD-a, Yang je uzvratio optužujući Sjedinjene Države da koriste svoju vojnu moć i finansijsku nadmoć kako bi vršile pritisak na zemlje te za zloupotrebu nacionalne sigurnosti kako bi ugrozile budućnost međunarodne trgovine.

Rekao je da su Xinjiang, Hong Kong i Tajvan nerazdvojni dijelovi kineske teritorije i da se Kina čvrsto protivi američkom miješanju u njezine unutrašnje stvari.

Yang je dodao da su ljudska prava u Sjedinjenim Državama na niskom nivou s obzirom na "pokolj" Afroamerikanaca i dodao da bi Sjedinjene Države trebale rješavati vlastite poslove, a Kina svoje.

Poručio je SAD-u da treba napustiti "mentalitet hladnog rata" i sučeljavanja. "Način na koji vidimo odnos sa Sjedinjenim Državama je kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, to jest, nadamo se da nećemo doći do sukoba. Znači, bez konflikta, međusobno poštovanje i saradnja s obostranim dobitkom", rekao je.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na početku razgovora s kineskim kolegama na Aljaski rekao je da SAD ne traže sukob, već pozdravljaju jaku konkurenciju i "uvijek će se zalagati za svoja načela, svoje ljude i svoje prijatelje".

Ono što je obično nekoliko minuta uvodnih riječi pred novinarima za takve sastanke na visokom nivou, trajalo je više od sat vremena.

Nakon toga, visoki dužnosnik američke administracije rekao je da je Kina odmah "prekršila" protokol dogovora, što je bilo dvije minute uvodnih riječi svakoga od njih.

"Čini se da je kineska delegacija stigla s namjerom propagiranja, usredotočena na javnu pozorišnu i dramsku umjetnost", komentirao je dužnosnik novinarima na Aljaski.

Čelnik kineske delegacije Yang optužio je, pak, SAD da nisu poštivali diplomatski protokol najavivši sankcije kineskim dužnosnicima uoči sastanka.

Uoči pregovora, Sjedinjene Države objavile su niz akcija usmjerenih na Kinu, uključujući potez za početak ukidanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim kompanijama za informacijsku tehnologiju zbog zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti i ažurirane sankcije Kini zbog ograničavanja demokratije u Hong Kongu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...