SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Kako je u srednjoj Bosni otkriven podzemni hram nepobjedivog božanstva kome se klanjalo pola svijeta…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Jajce, u vrijeme jednog od najvećih arheoloških otkrića u Bosni i Hercegovini.

Naime, prilikom izgradnje privatnog objekta 1931. godine, slučajno je pronađen Mitrej, najstariji nacionalni spomenik u Jajcu. Prema najnovijim istraživanjima, Mitrej u Jajcu izgrađen je u II stoljeću, a u IV stoljeću ponovo su ga obnovili službenici rimske carinske stanice u Jajcu. Kult nepobjedivog boga sunca Mitre bio je raširen po svim provincijama Rimskog carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju, u čijim je granicama bio i najveći dio današnje Bosne i Hercegovine.

Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove – speleje te, ukoliko je teren dopuštao, ukopavali ih u zemlju. Takav primjer hrama – spelej izdubljen u stijeni, nalazi se u Jajcu, u istoimenoj ulici i predstavlja jedinstven i rijedak primjer. Reljef prikazuje boga Mitru odjevenog u perzijsku nošnju, s ogrtačem koji leprša, kako jednim koljenom naliježe na bika i lijevom rukom ga drži za gubicu, dok mu desnom rukom zabija nož u srce. Pomažu mu pas, zmija i škorpion. Reljef Mitre je jedini primjer u BiH na kojem se, pored prikaza lučonoša, nalaze i dvije slobodne mitraičke skulpture.

Hram se sastojao od nepravilne četverougaone prostorije – cele, duge oko 7 metara. Zidovi su bili bez temelja. Zidani su od lapora, bez vezivne žbuke. Bili su neožbukani. Pretpostavlja se da su krovna konstrukcija i pokrov bili od pruća. Voda i taloženje sedre doveli su do rušenja i zatrpavanja zidova te se jedino razaznaju ostaci južnog i istočnog zida. Zapadni zid na kojem je centralni reljef, gotovo je u cijelosti bio isklesan iz stijene. Sjeverni zid je obrušen, a prostor ispunjen naslagama sedre.

Dio praga je pronađen u sjeveroistočnom uglu, u sekundarnom položaju. Pretpostavlja se da je ulaz bio na istočnom zidu, gdje je nađen kamen (vapnenac) koji je služio kao prag. Ostaci kamenih stepenica, pronađeni na jugozapadnom uglu cele, ukazuju na to da da je tu, vjerovatno, bio izlaz. Na zapadnom zidu je stijena na kojoj je uklesan reljef. Na reljefu je predstavljena Mitrina scena tauroktonije, jednostavnog tipa, ali su zastupljeni svi potrebni ikonografski simboli: Mitra u perzijskoj nošnji s ogrtačem koji leprša. Jednim koljenom je prignječio bika, a lijevom rukom ga je uhvatio za gubicu, dok mu desnom zabija nož u srce. Pomažu mu pas, zmija i škorpion. Prisutan je i gavran, koji je donio nalog od Ahuramazde. Umjetnik je upotrijebio boju: plavu za Mitrasovu tuniku, crvenu za ogrtač i hlače, i sunce i mjesec. Bik je, najvjerovatnije, bio crn, a pozadina zelena.

Novi zaštitni objekt od stakla, izgrađen 2012. godine, i danas je turistička atrakcija bisera na Vrbasu.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...