AMERIČKI STRUČNJAK ZA ZAPADNI BALKAN JANUSZ BUGAJSKI: "Ruska politika pod Putinom je jasna. To su agresija i strah. Bosna i Hercegovina treba..."

Posljednje poruke koje je bh. javnosti uputio novi ambasador Ruske Federacije u Sarajevu Igor Kalabukhov po pitanju eventualnog članstva naše zemlje u NATO-u izazvale su brojne reakcije, međutim nisu svi iznenađeni ovakvim potezima. Analitičar i ekspert za Balkan Janusz Bugajski u intervjuu za N1 kaže da je ovo tipična ruska diplomatija te da vjerovatno predstavlja strah od Bidena i utjecaja nove administracije u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 20. Mar. 2021  20. Mar. 2021

  • 2

To je, ustvari, veoma tipično za rusku politiku pod Putinom. To su agresija i strah. To dvoje je prilično blisko povezano. Strah koji imaju je, naravno, da će NATO postati efektivna sigurnosna organizacija u Evropi. To bi uključilo sve zemlje na Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i možda i Srbiju nekada u budućnosti.

To bi, onda, umanjilo prijetnju ili je, možda, u potpunosti uklonilo, a koju Rusija predstavlja. Tako da okreću jednu stranu protiv druge kako ove zemlje ne bi postale dio NATO-a. Mislim da je ovo, također, strah od Bidena. Mislim da je to povezano s novom američkom administracijom također. Drugim riječima, oni imaju veliki strah da će Biden biti mnogo više fokusiran na ovaj region nego je to bio Trump. Da će pokušati pogurati Srbiju da konačno razriješi pitanje priznanja s Kosovom. Da će gurati neke ustavne promjene u Bosni koje bi zemlju učinile funkcionalnijom i integrisanijom u oboje EU i NATO. I straha da će ruski utjecaj u regionu biti umanjen. Rekao bih da je to tipična ruska diplomatija“, ističe Bugajski.

Na pitanje gdje bi Bosna i Hercegovina trebala gledati za pomoć u ovakvoj situaciji, prema Bruxellesu i Washingtonu, Bugajski je jasan.

Apsolutno gledati prema Bruxellesu. Ali, ne bih zadržavao dah gledajući prema Bruxellesu. Bruxelles je toliko okupiran unutrašnjim problemima i, kao što smo razgovarali pred intervju, promašaj u distribuciji vakcina je bio velika šansa za Evropljane da pokažu da smatraju svaku zemlju i svaku zemlju aspiranta dijelom Evrope i da ih tretira na fer-način. Ali, činjenica da Sarajevo mora moliti za vakcine mislim da je užasna. Gledao bih prema Evropi, jer je to u krajnoj mjeri destinacija, ali trenutno tamo nema liderstva i ne bih imao velike nade da će biti uskoro“, kaže Bugajski za N1.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...