HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE PREDSTAVLJA "NON-PAPER" INICIJATIVU: “Moramo pomoći Bosni i Hercegovini…”

"...da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njezini europski put”, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

  • Politika

  • 22. Mar. 2021  22. Mar. 2021

  • 10

"Evropska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna", izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, koji će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstaviti zajedničku inicijativu šest zemalja o BiH.

“Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njezin europski put”, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, javlja Hina.

Jedna od tema sastanka bit će i stanje na zapadnom Balkanu kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o tom području na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Ministar Grlić Radman najavio je da će u ponedjeljak predstaviti “non-paper” o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica - Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra.

U tom dokumentu ističu da BiH mora ostati u centru pažnje EU-a, da je članstvo BiH u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo, potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za šta je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...