ANGELA MERKEL ZVONI NA UZBUNU: Stanje je alarmantno, njemačka kancelarka nezadovoljna zbog korištenja "kočnice u nuždi"

Njemačka doživljava ozbiljan treći val zaraze koju je pokrenuo britanski soj koronavirusa.

  • Svijet

  • 29. Mar. 2021  29. Mar. 2021

  • 0

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u nedjelju od njemačkih saveznih država da se pridržavaju dogovorenog pooštravanja mjera u borbi protiv koronavirusu zbog porasta broja zaraženih.

Merkel je u nedjelju navečer rekla da neke države ne slijede tzv. kočnicu u nuždi, koju su države pristale pokrenuti nakon određenog broja infekcija.

"Moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću. I neke države to čine, druge ne", rekla je Merkel u intervjuu koji je emitirala njemačka televizija ARD.

Pozvala je te države da pokrenu planove za otvaranje i provedbu mjera poput strožijih ograničenja socijalnih kontakata, policijskog sata i zahtjeva za rad od kuće.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je upozorila da se mora smanjiti broj prijenosa virusa u Njemačkoj u narednih nekoliko sedmica, jer postoji rizik od novih, mutiranih sojeva koronavirusa koji će biti otporni na vakcine.

Njemačka doživljava ozbiljan treći val zaraze koju je pokrenuo britanski soj koronavirusa.

No, savezna vlada i 16 država u zemlji sve su više u sukobu oko toga kako to obuzdati. Naime, neke države u kojima je stopa zaraze niža, odbijaju povratak u strožiji "lockdown".

Državni epidemiološki institut "Robert Koch" u nedjelju je zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 129,7, što je osjetno više nego u petak, kada je incidencije još iznosila 119,1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...