RADONČIĆ I GORDANA TADIĆ POSRAMLJENI I OD OHR-a: Potpuno podržavamo rad Ureda disciplinskog tužioca!

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) saopštio je danas da u potpunosti podržava značajan rad Ureda disciplinskog tužioca i njegovu ulogu u jačanju odgovornosti pravosuđa BiH.

  • Politika

  • 30. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 21

OHR je u saopštenju objavljenom na svom Twitter profilu naveo da je rad ovog Ureda od ključne važnosti za unapređenje profesionanosti i integriteta sudija i tužilaca.

"Pozivamo medije da prate rad Ureda i izvještavaju o njemu pravedno i na osnovu činjenica", poručili su iz OHR-a.

Podsjećamo, Ured disciplinskog tužioca i glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević pod intenzivnom je medijskom agresijom od strane "Dnevnog avaza", zahrđale medijske alatke Fahrudina Radinčića, a prevashodno zbog interesa Gordane Tadić da elminiše Kurspahić sa navedene pozicije.

Kako je ranije portal "Istraga" pisao, Ured disciplinskog tužioca je nedavno od Gordane Tadić zatražio izjašnjenje u vezi sa zloupotrebama oko dodjele predmeta, a Tužilaštvo BiH tri dana kasnije saopćilo da je formiralo predmet protiv glavne disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić.

"Izvjesni Suad Arnautović, inače poznanik bivše potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, podnio je brojne prijave protiv Ureda disciplinskog tužioca i Alene Kurspahić. Postupajuća tužiteljica u jednom od tih predmeta je donijela odluku o neprovođenju istrage. No, Arnautović je uputio pritužbu Glavnoj državnoj tužiteljici i Gordana Tadić je “razmatrala”. Onda je početkom ove sedmice UDT zatražio izjašnjenje od Gordane Tadić u vezi sa zloupotrebama u Tužilaštvu BiH a koje se odnose na dodjele predmeta. Glavna državna tužiteljica je, potom, u četvrtak na svoj sto stavila spise Tužilaštva BiH protiv Ureda disciplinskog tužioca i pozvala najmanje pet tužilaca u svoju kancelariju kako bi primijetili taj predmet. Dan kasnije već je preko Avaza javnost obaviještena da je otvoren predmet protiv Ureda disciplinskog tužioca", navodi se u analizi portala "Istraga.ba".

Nešto ranije, a o čemu je "Slobodna Bosna" već izvijestila, povodom medijske satanizacije tužiteljice Kurspahić i Ureda disciplinskog tužioca već se oglasila Ambasada Sjedninjenih Američkih Država u Sarajevu. No, budući da se danas na "Avazu" pojavio još jedan instruirani tekst kojem je na meti glavna disciplisnka tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević, očigledno je to bio okidač za reakciju i OHR-a.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...