DRAMA U SUSJEDSTVU: "Ryanair" jeftinim kartama i velikim brojem linija "ubija" nacionalnu aviokompaniju!?

I dok mnogi u Hrvatskoj i okruženju zadovoljno trljaju ruke, jer će imati priliku da, uz dobro i dugoročno planiranje, putuju do neke europske prijestolnice za 50-ak eura pa i manje, pitanje je kako će se njihov dolazak u hrvatsku metropolu odraziti na hrvatske aerodrome te operatere, prije svega "Croatia Airlines" (CA), koji je i bez "Ryanaira" bio u ozbiljnim problemima.

  • Ekonomija

  • 01. Apr. 2021  01. Apr. 2021

  • 0

Avionski analitičar Gojko Mavrinac, glavni urednik portala "Croatianaviation", ističe da, osim što je "Ryanair" odlučio uvesti linije prema istim gradovima prema kojima saobraća i "Croatia Airlines" (Rim, Milano, Frankfurt, Bruxelles, London, Pariz), definitivno će uzeti ogroman postotak putnika hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika i zadati mu još jedan veliki udarac.

“CA na dolazak 'Ryanaira' bi morao reagirati promptno, no činjenica jest da hrvatski avioprijevoznik ne može ući u borbu, prije svega cijenama, s tako velikom aviokompanijom. 'Ryanair' je ušao u glavnu bazu CA u kojoj planira širiti svoje poslovanje i 'Croatia' se sada nalazi u jednoj nezahvalnoj i gotovo bezizlaznoj situaciji, nadam se da su u Buzinu sjeli još jučer za stol i pokušavaju iznaći rješenje”, kaže Mavrinac.

Dodaje da putnici danas traže povoljne karte i "Ryanair" će to ponuditi u Zagrebu i time uzeti veliki dio kolača "Croatia Airlinesu", koja finansijski očito ne može ući u borbu s ovim europskim gigantom.

“Potrebna je korjenita promjena poslovanja kako bi kompanija mogla opstati u Zagrebu unatoč dolasku 'Ryanaira', koji već u ljeto 2022. godine planira čak 40 destinacija iz glavnog grada Hrvatske, daleko više nego što ih je CA imao u normalnim okolnostima do 2019.”, smatra Gojko Mavrinac.

Iz "Croatia Airlinesa" su komentirali da je nesumnjivo kako će najavljeni letovi irskog avioprijevoznika iz Zagreba biti direktna i dodatna konkurencija nacionalnom avioprijevozniku.

“CA će u najvišoj mogućoj mjeri prilagoditi svoje poslovanje novonastalim tržišnim okolnostima. Treba istaknuti da se dio novonajavljenih linija odnosi na letove u sekundarne zračne luke u destinacijama u koje nacionalni avioprijevoznik redovito leti u primarne zračne luke, odnosno glavna prometna čvorišta (Bruxelles, Frankfurt, Rim, London, Pariz), i to tijekom cijele godine, čime kontinuirano pruža zračnu povezanost Hrvatske sa svijetom.

CA kao mrežni prijevoznik svoje je poslovanje maksimalno prilagođavao potrebama tržišta te putnika pa tako i u razdoblju dolaska prvih niskobudžetnih avioprijevoznika u MZL Zagreb, primjerice 'WizzAira', 'Easyjeta', 'Spanaira', 'Norwegiana' i drugih, i to kvalitetom usluge koja se temelji na sigurnosti i točnosti letenja, suradnji s uglednim avioprijevoznicima, osobito u sklopu udruge 'Star Alliance', čime se putnicima pružaju mogućnosti uvezanih letova diljem svijeta”, komentirali su za "Poslovni dnevnik" iz CA.

Podsjetimo, istovremeno s najavama otvaranja Zagreba, "Ryanair" je objavio i nastavak operacija za Zadar, gdje godinama ima bazu u ljetnoj sezoni, te povećanje postojećih 20 ruta s još njih 17.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...