„SLOBODNA BOSNA“ OTKRIVA; ISTINE I LAŽI O TURSKOM TOKU: Novalić pozvao Federalno tužilaštvo da ispita uvoz gasa u FBiH: ko je BH gurno u rusko "energesko ropstvo"?!

U zaključku Vlade FBiH koji je usvojen na 261. sjednici održanoj 1. aprila, a koji je potpisao federalni premijer Fadil Novalić piše da se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zadužuje da informacije i zahtjeve Energoinvesta i BH Gasa koje su dostavljene Ministarstvu, a u vezi sa problematikom uvoza i snabdijevanja FBiH prirodnim gasom proslijede Federalnom tužilaštvu

  • Politika

  • 04. Apr. 2021  04. Apr. 2021

  • 11

Piše: DARKO OMERAGIĆ

Pričom o uvozu gasa u FBiH bavit će se Federalno tužilaštvo, saznaje "Slobodna Bosna".

U zaključku Vlade FBiH koji je usvojen na 261. sjednici održanoj 1. aprila, a koji je potpisao federalni premijer Fadil Novalić piše da se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zadužuje da informacije i zahtjeve Energoinvesta i BH Gasa koje su dostavljene Ministarstvu, a u vezi sa problematikom uvoza i snabdijevanja FBiH prirodnim gasom proslijede Federalnom tužilaštvu.

A priča ide ovako.

Kompanija Energoinvest kao ovlašteni uvoznik gasa u FBiH nedavno potpisuje aneks ugovora sa ruskim Gazpromom kojim se određuje da se FBiH ubuduće snabdijeva ruskim gasom preko Turskog toka, a ne preko Mađarske kako je to bilo u prethodnih nekoliko decenija. I to čini bez supotpisa BH Gasa. Uz to, direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević najavljuje pojeftinjenje ruskog gasa. Na njene izjave reaguje direktor BH Gasa Jasmin Salkić rekavši da je ranije upozoravao federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića o štetnosti prelaska BiH na gasovod Turski tok jer Energoinvest i BH Gas imaju ugovore sa Gazpromom o ispostavi gasa preko preko mjerne stanice Beregovo na ukrajinsko-mađarskoj granici do kraja 2023. godine. Saglasnost na ugovor za nabavljanje gasa preko Mađarske dala je i Vlada FBiH, upozorio je Salkić, te dodao da bi prekid ovog ugovora FBiH mogao koštati 23 miliona američkih dolara. Salkić je prije nekoliko dana kazao i to da je Turski tok politički gasovod koji, uz to, još nije ni završen.

TEŠKE OPTUŽBE

„Ključno kod Turskog toka je da se kapaciteti koji se zakupljuju moraju puno plaćati zbog troškova postojećeg pravca jer on nije završen, niti je ušao na mađarsko tržište, pa samim tim ni u Evropu, niti su obrađene kompresorske stanice“, rekao je Salkić.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević 1. aprila u intervjuu za Dnevni avaz Salkića i Bečarevića optužuje:

„Oni se životom bore da ostane ruta preko Mađarske. Mene ovo asocira na postojanje nekog interesa u BH Gasu. Imaju nesuvisle razloge, počinjemo da sumnjamo zašto oni to rade. Mađarska nam je naplaćivala enormne transportne tarife. Međutim, naš transporter gasa BH Gas se životom bori da to ostane ruta preko Mađarske. Direktor Salkić se apsolutno nerazumno ponaša“, tvrdi Hadžialjević.

Ona je, također, Avazu rekla kako Energoinvest kao jedini ovlašteni uvoznik gasa u BiH nije imao izbora i da je morao prihvatiti uvjetovanje Gazproma da se gas u našu zemlju doprema isključivo Turskim tokom, ali je dodala i da je dosadašnji transport gasa preko Mađarske skuplji od transporta preko Turskog toka. Govoreći o 23 miliona američkih dolara za koje Salkić tvrdi da ćemo ih morati platiti ukoliko prije isteka ugovora odustanemo od transporta preko Mađarske, Hadžialjević je rekla kako je Energoinvest mađarskog transportera FGSZ obavijestio da se ugovor prekida zbog „više sile“, tačnije zbog odluke Gazproma. No, prije nekoliko dana Oslobođenje je objavilo kako su mađarski FGZS i srbijanski Transportgas obavijestili Energoinvest da ne priznaju ovakvu „višu silu“ i da se ugovor mora izvršiti.

Kako je moguće da ovlašteni uvoznik gasa u BiH tvrdi da bi gas mogao pojeftiniti (dok istovremeno rastu cijene nafte), a da ovlašteni transporter kroz BiH kompanija BH Gas tvrdi da nema šanse da gas pojeftini. Kako je moguće da i federalni premijer Fadil Novalić u intervju za nove Dane tvrdi da se ovih dana intenzivno bavi pitanjem nabavke gasa po povoljnijim cijenama, a ne zna šta se dešava s nabavkom gasa i da je prelazak na Turski tok definitivno „zbogom“ nabavci gasa iz nekog drugog izvora, osim od Rusa. Federalni premijer ne bi smio biti laik, kao ni njegovi saradnici. S toga bi bilo dobro da se prisjetimo 2009. godine i gasne krize kada je FBiH u nedostatku ruskog gasa ovaj energent na mađarskom tržištu kupila od njemačkog EON-a.

Tada smo to mogli jer su Rusi Bosni i Hercegovini gas predavali na ukrajinsko-mađarskoj granici odakle ga je BiH dobavljala plaćajući njegov transport do Zvornika mađarskom FGSZ-u i srbijanskom Transportgasu. Sada takva situacija više ne dolazi u obzir jer će ruski gas u BiH dolaziti isključivo putem Turskog toka do one iste, jedine „rupe“ u Zvorniku preko koje je i do sada ulazio. Razlika je, tvrdi izvor Slobodne Bosne, „samo“ u tome što je FBiH prilikom isporuke gasa preko Mađarske ovaj energent mogla kupovati i od drugih jer smo imali zakupljen transportni put. No, to više nije moguće jer će ruski gas do BiH dolaziti kroz rusku cijev sve do Zvornika, do kojeg će Rusija imati apsolutno kontrolu nad ovim energentom. O amaterizmu aktuelne, ali i svih prethodnih vlasti u FBiH dovoljno govori i podatak da ni uz svesrdnu materijalnu podršku SAD i njene agencije USAID FBiH još uvijek nije izgradila južnu interkonekciju kao jedini sigurni alternativni pravac snabdijevanja Federacije BiH gasom iz više izvora. Ne da ga nije sagradila nego još nije konačno usvojila ni zakon o južnoj interkonekciji koji bi trebao ubrzati eksproprijaciju zemljišta na budućem gasovodu kojim bi gas u FBiH trebao dolaziti iz pravca Hrvatske u kojoj je već izgrađen LNG terminal. Kako smo saznali, čak i zemlje koje se nalaze na Turskom toku imaju alternativne pravce snabdijevanja (Bugarska, Mađarska), a čak ni Ukrajina više nije ovisna o ruskom gasu nego kupuje milijarde kubika gasa od drugih.

JASAN STAV SAD-a

Šta o svemu misle Amerikanci jasno je u martu ponovio Andy Allen, savjetnik za ekonomska pitanja u Ambasadi SAD u BiH informišući Nijaza Čardakliju, šefa Odjela za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o tome šta aktuelna američka administracija misli poduzeti kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uslovljavanja Evrope.

„Allen je izvijestio da će Bijela kuća vrlo brzo donijeti dekret kojim će biti sankcionisani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u provedbe projekata Sjeverni tok 2 i Turski tok“, napisao je Čardaklija u zabilješci sa ovog sastanka.

Allen je, također, ponovio da su novi plinovodi sredstvo jačanja ruskog utjecaja na Evropu, a posebno na Balkanu.

ZAGONETNI SASTANAK: Fahrudin Radončić, čiji kadrovi upravljaju energetskim sektorom u razgovoru sa Igorom Kalabuhovom, ambasadorom Rusije

I baš dan prije nego li je BiH zvanično prešla na Turski tok predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić primio je novog ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova. Tema njihovog sastanka je bila, kako je navedeno u saopćenju, smanjenje tenzija u političkim i međunacionalnim odnosima. Da li je Radončić svog gosta obavijestio o želji Bosne i Hercegovine da se skine sa teške ovisnosti o ruskom gasu ili su samo „onako i neobavezno“ porazgovarali nije poznato.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...