TURCI OPET NISU DOŠLI PRAZNIH RUKU: Ovaj turski grad Sarajevu je poklonio 20 tramvaja, a sada je najavljena još jedna vrijedna donacija

Delagacija turskog grada Konye, predvođena gradonačelnikom Ugurom Ibrahimom Altayom, boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, gdje im je domaćin Općina Novi Grad Sarajevo i načelnik Semir Efendić, a s obzirom na to da su u delegaciji, pored gradonačelnika, i njegovi pomoćnici u najvažnijim oblastima u gradu Konya, jučer je u Općini Novi Grad održano više sastanaka.

  • Ekonomija

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 1

Grad Konya približne je veličine BiH, četiri petine teritorije BiH je površina Konye, a ima oko 2,5 miliona stanovnika i radi se o veoma razvijenom dijelu Republike Turske.

Kako nadležnosti gradova i općina u BiH i Turskoj nisu jednake te jedan broj onih nadležnosti koje u BiH vrše kantonalne institucije, u Turskoj vrši lokalna uprava ili grad, pored sastanaka s rukovodstvom Općine Novi Grad, održan je poseban sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Kantona, odnosno pomoćnik ministra za saobraćaj Emir Hota i direktorica Kantonalnog javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Aida Pendek.

Istaknuto je da je Grad Konya u ranijem periodu imao dobru saradnju s Kantonom Sarajevo, u okviru koje je Sarajevu donirano 20 tramvaja, koji danas prevoze putnike i čine okosnicu tramvajskog prijevoza u glavnom gradu BiH, jer je vozni park preduzeća GRAS odavno dotrajao. Radi se o kvalitetnim prijevoznim sredstvima, velikog kapaciteta, duplo većima od tramvaja koje je ranije imao GRAS.

Također, sastanku je prisustvovao i direktor "Željeznica FBiH" Enis Džafić, a s obzirom na to da je tema bila međudržavni transport, u turskoj delegaciji je trebao doputovati i direktor "Željeznica Turske", koji je u posljednji čas otkazao dolazak zbog situacije u vezi s Covidom. Međutim, na sastanku je dogovoreno da se u uzvratnoj posjeti ubrzo održi sastanak direktora "Željeznica FBiH" i "Željeznica Turske".

Razgovarano je o različitim mogućnostima saradnje kada je u pitanju unapređenje transporta, koji je značajan za ekonomiju i BiH i Turske s obzirom na to da se trenutno najveći dio transporta odvija drumskim saobraćajem, ali je željeznički transport dosta jeftiniji.

Pored toga, predstavnici Ministarstva saobraćaja KS upoznali su delegaciju Turske sa projektom unapređenja javnog gradskog prijevoza u Sarajevu, gdje turska iskustva mogu biti jako korisna s obzirom na to da su veliki gradovi u Turskoj, među kojima je i Konya, uspješno riješili pitanje javnog gradskog prijevoza te da se u Sarajevu ušlo u projekte rekonstrukcije tramvajske pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa.

Posebno je važno istaknuti da je, pored navedenih tema, razgovarano i o ukupnoj zdravstvenoj situaciji te je na sastanku dogovorena isporuka 10.000 pakovanja turskog lijeka Favira, koji je vrlo važan u početnoj fazi liječenja pacijenata oboljelih od Covida-19, a koji se do sada neformalnim putevima nabavljao na tržištu BiH, i građani su za njegovu nabavku plaćali visoku cijenu.

Ministarstvo za zdravstvo Republike Turske uputit će BiH 10.000 pakovanja tog lijeka bez naknade, a kako je izjavio načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, uspostavljen je kontakt s direktorom Opće bolnice “Prof. dr. Abdulah Nakaš” Ismetom Gavrankapetanovićem te je ova bolnica spremna biti nosilac realizacije aktivnosti preuzimanja tog lijeka tako da će u narednom periodu biti dogovoreni detalji isporuke 10.000 pakovanja lijeka Favira, koji bi mogao biti distribuiran i ostalim kantonalnim bolnicama.

Gradonačelnik Ibrahim Altay rekao je da Konya duži vremenski period ima jako dobru saradnju s bh. gradovima i općinama.

“Ti odnosi su počeli još u vrijeme rata, a nastavljeni su i u poslijeratnom periodu. Drago nam je da tramvaji iz Konye, koje smo donirali, saobraćaju u Sarajevu”, podsjetio je Altay.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...