KORONA UZELA NOVU ŽRTVU: Preminuo Predrag Živković Tozovac

Pjevač Predrag Živković Tozovac preminuo je u 85. godini.

  • Kultura

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 2

Posljednjih sedmica liječio se od koronavirusa, a vijest da je preminuo za “Blic” je potvrdio njegov kum.

“Nažalost, nije izdržao, ovaj Covid ga je skroz razorio”, rekao je on.

Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara Toze Živkovića, po kojem je i dobio nadimak, i majke Budimke.

Postao je poznat 1967. godine pjesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka”. Iste godine snimio je četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava”).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobjeđuje na "Pesmi leta" kompozicijom „Mirjana“. Sljedeće godine opet pobjeđuje pjesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača.

Godine 1972. pjeva pjesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pjesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Njemačku. Nakon dvije godine, vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da pjeva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija, pjevao je i u duetu sa: Predragom Gojkovićem Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević itd. Osamdesetih godina, zajedno sa Predragom Gojkovićem Cunetom i glumicom Zlatom Petković, bio je voditelj čuvene "Folk parade".

U oktobru 2012. dobio je diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a 24. avgusta 2018. godine, na koncertu održanom povodom šezdeset godina Radio-televizije Srbije, uručen mu je Zlatni mikrofon Radija Beograd.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...