OVA TRI VITAMINA ODMAH ĆE VAS PODIĆI NA NOGE: Jedan je C, a druga dva su...

Nutricionistkinja Julija Zumpano objasnila je koji vitamini i namirnice mogu ojačati tijelo i sačuvati ga od bolesti..

  • Jeste li znali

  • 06. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 0

Svi znamo za staru poslovicu “jedna jabuka na dan - doktor iz kuće van” i koliko je važno ojačati tijelo vitaminima da bismo bili zdravi i otjerali bolesti koje su oko nas.

Nutricionistkinja Julija Zumpano za portal "HealthClevlend Clinic" objasnila je koji vitamini i namirnice mogu ojačati tijelo i sačuvati ga od bolesti.

Vitamin C je jedan od najvećih prijatelja imunološkog sistema. Zapravo, zbog manjka vitamina C možete biti skloniji bolestima. Namirnice bogate vitaminom C su: brokula, kelj, narandža, grejpfrut, mandarine, jagode, paprika i špinat. Dnevni unos vitamina C vrlo je važan, jer ga tijelo ne proizvodi i ne skladišti. Dobra vijest je da se vitamin C nalazi u puno namirnica i da većina ljudi ne treba dodatak osima ako ga ljekar ne preporuči.

Vitamin B6 je od vitalnog značaja za biohemijske procese imunološkog sistema. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje piletinu te ribu poput lososa i tunjevine. Ovaj vitamin se nalazi i u zelenom povrću i u slanutku, koji je glavni sastojak humusa.

Vitamin E moćan je antioksidans koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Namirnice bogate vitaminom E su orasi, sjemenke i špinat.

(Hayat.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...