HOĆE LI DOĆI DO NAJAVLJENOG POJEFTINJENJA PLINA?: SALKIĆ POZVAO DŽINDIĆA: "Naredite Nadzornom odboru 'BH-Gasa' da oborimo cijenu za 20 posto!" (VIDEO)

Za Hayat televiziju govorio je Jasmin Salkić, direktor kompanije "BH-Gas".

  • Ekonomija

  • 07. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Već sedam dana gas u Federaciju BiH dolazi Turskim tokom umjesto dosadašnje rute iz Ukrajine i Mađarske. Kompanija Energoinvest, kao jedini ovlašteni dobavljač gasa, sklopila je s ruskom državnom kompanijom Gazprom aneks ugovora za početak isporuke novim gasovodom.

Turski tok je mnogo pogodniji, za čak 25 posto, kazala je Bisera Hadžialjević direktorica kompanije Energoinvest, pa zašto onda ne iskoristiti tu mogućnost.

Problem je nastao kad je Energoinvest najavio promjene toka za dostavu gasa u BiH. Tada je, po riječima direktorice Hadžialjević, BH Gas počeo opstruirati dotok gasa putem Turskog toka samostalnim i štetnim nastupanjem prema mađarskom i srbijanskom transporteru. Pričinjena je i materijalna šteta. Naime, za mjesec april, BH Gas avansno plaća usluge transporta mađarskom transporteru u iznosu milion dolara i srbijanskom u iznosu 600.000 dolara.

Međutim, građane najviše zanima može li priča o gasovodima i na koji način utjecati na isporuku ovog energenta BiH.

"Prvo, slušam nevjerovatne stvari. Ljudi pričaju o gasu koji to nisu radili do sada. Prvo je krenula tema cijena. Evo, cijena nije niža. Ja pozivam javno ministra Džindića da naredi Nadzornom odboru BH Gasa da oborimo cijenu 20 posto, pa ćete da vidite šta će matematika pokazati i na koji se način računa. Obećali su 20 posto, nisu poslali taj zahtjev, a prošao je prvi april. To je prva neistina.

"Druga stvar, jedno je da vi pređete na Turski tok, nije niko protiv Turskog toka, ali imate preuzete ugovorne obaveze koje su još uvijek na snazi i ono što se pokušava dezavuisati javnost, a i sama Vlada Federacije, to treba posebno pitati ministra Džindića i gospođu Biseru, da li su ugovori na snazi. Ako su ugovori na snazi, a jesu, striktno u tim ugovorima piše: u roku 15 dana morate platiti 23 miliona dolara – istakao je direktor BH Gasa, te dodao da ono što su oni uradili je porazno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...