MISTERIJE SVIJETA: Niko ne zna kako je moguće da je ovaj drevni narod prije više od 2.000 godina bio toliko tehnološki napredan, još veća je tajna njihov nagli nestanak…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 1

Glavni junaci naše današnje priče su Nabatejci, savez arapskih nomadskih plemena koji je u šestom stoljeću prije nove ere zaposjeo područje oko Sinajskog poluotoka te uz obalu Crvenoga mora.

Nabatejci su, naime, i danas velika zagonetka za arheologe. U drugom stoljeću, utemeljili su državu s glavnim gradom Petrom, koji postaje stjecište karavanskih puteva.

Kontrolirajući trgovačke rute prema južnoj Arabiji, ostvarili su ogromnu ekonomsku i političku moć, a mnogi stari narodi bojali su ih se koliko su ih i prezirali. Diodor, grčki historičar iz prvog stoljeća prije nove ere, opisao ih je sljedećim riječima: “Živjeli su razbojničkim životom i često pljačkali susjedne zemlje. Nisu uzgajali voćke ni pili vino, a nisu niti gradili kuće. Ako je neko prekršio zadnje pravilo, bio je kažnjavan smrću. Mada su i mnoga druga arapska plemena koristila pustinju, sva su ih daleko premašili bogatstvom.”

Bila je to prestroga ocjena. Nabatejci nipošto nisu bili barbari – štoviše, tehnološki su bili neshvatljivo napredni. Složeni sistem navodnjavanja koji su koristili u poljoprivredi, danas je predmet proučavanja naučnika s Univerziteta u Jerusalemu. Kako su živjeli u području ekstremno suhe klime, dragocjene oborine prikupljali su u okolini, dovodeći vodu na polja dugačkim kanalima. Kišnicu su na zemlju tjerali i principom slobodnog pada.

Osim začinima, trgovali su i grudama katrana, koji se dizao na površinu Mrtvog mora. Izvozili su ga u Egipat, gdje je korišten u postupku balzamiranja. Način nabatejske gradnje uisitinu je bio specifičan, teško shvatljiv, jer su u to doba gradove doslovce urezivali u stijene.

O Nabatejcima i njihovoj bogatoj, ali relativno kratkotrajnoj državi, ne zna se puno s obzirom na to da iza njih nisu ostali značajniji pisani tragovi. U vrijeme vojskovođe Gneja Pompeja, postali su rimski vazali, a njihova država prestala je postojati 106. godine, za vrijeme Trajanove vladavine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...