NAUČNIK IVAN ĐIKIĆ OBJASNIO ZAŠTO SE NEĆE VAKCINISATI DRUGOM DOZOM "ASTRAZENECE": "Nijemci su odlučili da svi uzmemo…"

"Ne zna se zašto 'AstraZeneca' kod pojedinaca uzrokuje trombozu, ali moguće je da se kod rijetkih pojedinaca protutijela koja se stvore na virus, sljubljuju s krvnim pločicama i to uzrokuje trombozu. Inače, nema neke očite poveznice poput hroničnih bolesti, pretilosti i slično, što bi povezivalo ove slučajeve", rekao je ugledni naučnik Ivan Đikić.

  • Regija

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 0

I on se prije 17 dana vakcinisao prvom dozom "AstraZenece".

- Prvi dan nisam imao nuspojave. No, dan kasnije pojavile su se nuspojave kakve su i uobičajene kod cijepljenja, poput blage boli na mjestu uboda, laganog crvenila, blago povišene temperature i u sljedećih nekoliko dana imao sam i manje glavobolje - kaže Đikić za portal "24sata".

S obzirom na to da je naveo kako će drugu dozu vakcine primiti od drugog proizvođača, upitan je je li učinak isti, preporučuje li se “miješanje” vakcina različitih proizvođača, jer su drugačiji i sastavi vakcina te zna li se kakve su tad nuspojave moguće.

- U Njemačkoj je na snazi odluka da svi koji su se do sada cijepili prvom dozom "AstraZenece", za drugu dozu uzet će jedno od mRNA cjepiva, kao što je, recimo, "Pfizerovo" cjepivo. Procijenjeno je da je to opravdana odluka, jer je veći rizik da dođe do nuspojave poput tromboze od "AstraZenece" nego od takozvane kros-situacije prilikom cijepljenja s dva različita cjepiva - kaže Đikić.

Bez obzira na to kojom se vakcinom vakcinisali, preporuka je da se druga doza uzme u razmaku od četiri do šest sedmica. Naučnik kaže da će se morati usporediti podaci nakon što se ljudi drugi put vakcinišu drugom vakcinom, ali zasad će se primjenjivati jednaki period kao kad se vakcinišu vakcinama istog proizvođača. Velika Britanija je napravila presedan i odlučila većinu populacije vakcinisati prvom dozom pa tek onda krenuti na procjepljivanje drugom.

- To nije bila preporuka regulatornih agencija, no oni su riskirali i to im se isplatilo. Smrtnost im je opala za 90 posto - kaže Đikić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...