MLADEN BOSIĆ O "MIRNOM RAZLAZU" U BiH: "Ne mislim da je Ljubljana imala loše namjere..."

Kako je istaknuo Bosić, i u Sloveniji su iznenađeni reakcijama na cijelu priču.

  • Politika

  • 14. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 2

"Ne mislim da je Ljubljana imala loše namjere, mislim da je njihova politka bila da naprave pritisak u Evropskoj uniji da ozbiljnije shvate uvlačenje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", istakao je danas za N1 Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine komentarišući navode o ''mirnom razlazu'' u BiH.

Prema njegovim riječima, današnja posjeta hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana, mogla bi biti u vezi s ovim navodima.

”Ne znam da li je posjeta ranije dogovorena. Ako nije, evidentno je da je to vezano za ovu situaciju koja je izazvana novim prijedlozima oko navodne slovenačke inicijative o završetku rata. Vidim da je oko toga dignuta velika prašina i vidjećemo šta će se dešavati”, rekao je gost N1.

Kako je istakao Bosić, i u Sloveniji su iznenađeni reakcijama na cijelu priču.

”Mislim da su svi pomalo iznenađeni ovim što se desilo. Prije svega imam veliko poštovanje prema Slovencima i slovenačkoj državi. Mislim da je to jedna demokratska država i vlast bez obzira na greške u ratnom periodu. to su iskusni političari. Janša i Pahor su postali politička imena prije raspada Jugpslavije i svo to vrijeme su istaknute ličnosti. Čini mi se da su i oni iznenađeni reakcijama u Bosni i Hercegovini. Mislim da će svi ambasadori prenijeti na koji način je ta vijest uopšte došla u javnosti”, rekao je gost N1.

”Ne mislim da je Ljubljana imala ikakve loše namjere”, zaključio je on.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je kako Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije, nije jedini diplomata koji je otvorio priču o eventualnom raspadu države.

I dok Dodik tvrdi da će do toga zasigurno doći, no nikako sukobom, nego mirnim putem, Pahor ponavlja da je to upitao zbog zabrinutosti za Bosnu i Hercegovinu. Rekao je da nikako ne podržava prekrajanje granica. Isto poručuju i iz Evropske komisije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...