GLAVNI TUŽILAC SERGE BRAMMERTZ: “Otkrili smo istinu… Očekujem doživotni zatvor za Ratka Mladića”

U svom izvještaju dotakao se i pitanja konačne presude Ratku Mladiću te procesa premještanja presuđenog doživotnog ratnog zločinca Radovana Karadžića iz Haaga. Brammertz je govorio i o Željku Ražnatoviću Arkanu, koji je ubijen prije nego što je odgovarao pred Haagom, ali i o Arkanovoj jedinici “Tigrovi”.

  • Društvo

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 1

Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, predstavio je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) izvještaj kada je riječ o procesuiranju zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije.

Brammertz je u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agency (AA) otkrio da u najnovijem izvještaju poseban fokus stavlja na pitanje ratnih zločina, ali i na pitanje nestalih osoba s obzirom na to da ono nije gotovo ni nakon više od dvije decenije od završetka rata.

Dotakao se i pitanja konačne presude Ratku Mladiću te procesa premještanja presuđenog doživotnog ratnog zločinca Radovana Karadžića iz Haaga. Brammertz je govorio i o Željku Ražnatoviću Arkanu, koji je ubijen prije nego što je odgovarao pred Haagom, ali i o Arkanovoj jedinici “Tigrovi”.

- U svom najnovijem izvještaju izvijestio sam Vijeće sigurnosti o naporima Tužilaštva za pružanje pomoći nacionalnom procesuiranju zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, kao i o potrazi za nestalim osobama. Kao rezultat napora Tužilaštva, niz važnih složenih predmeta prebačen je iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, Srbiju, kao i od Tužilaštva Mehanizma u Crnu Goru.

Ovaj razvoj događaja pruža mogućnost dotičnim državama da postignu veću odgovornost, posebno u pogledu osumnjičenih na višem i srednjem nivou odgovornosti, koji su do sada uživali sigurno utočište i nekažnjivost.

Pored toga, Tužilaštvo nastavlja pružati podršku Međunarodnom komitetu Crvenog križa i nacionalnim vlastima po pitanju nestalih osoba. Podsjetio sam Vijeće sigurnosti da više od dvije decenije nakon završetka sukoba 10.000 porodica još čeka da sazna šta se dogodilo s njihovim najmilijima i da je pronalazak svih nestalih humanitarni imperativ – kazao je Brammertz.

Inače, Brammertz je pred Vijećem sigurnosti u više navrata upozoravao da se odavno trebalo prekinuti s retorikom prošlosti te da su hitno potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira u regionu.

- Moja poruka je da se situacija više ne može tolerirati. Vrijeme je da se jasno stavi do znanja da su poricanje i veličanje neprihvatljivi. Moja kancelarija i ja ostat ćemo predani žrtvama i poduzet ćemo sve napore da pomognemo u promjeni ove situacije. Ponovit ću da negiranje zločina kažnjava najviše omladinu zemalja bivše Jugoslavije, jer će ih ovo, umjesto njihovog zbližavanja, udaljiti – stav je Brammertza.

Osvrnuo se i na rad Tribunala od njegovog postojanja, navodeći da je u Haagu “otkrivena istina o onome što se dogodilo tokom sukoba”.

- Tribunal je postigao vjerodostojne rezultate tokom svoje 24 godine postojanja. Optužili smo, procesuirali i osigurali osuđujuće presude za mnoge od najodgovornijih osoba za zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije.

Otkrili smo istinu o onome što se dogodilo tokom sukoba i dali smo doprinos razvoju međunarodnog krivičnog prava. Naš ured nastavio je održavati ročišta u jeku pandemije – zaključili smo suđenje Stanišiću i Simatoviću i imali smo žalbeno saslušanje u predmetu protiv Mladića. Mehanizam i dalje pruža podršku nacionalnim tužilaštvima, pomažući im da privedu pravdi mnoge počinioce srednjeg i nižeg nivoa – ukazao je Brammertz.

Posebno se dotakao pitanja presude Ratku Mladiću, a koje se očekuje u prvoj polovini ove godine.

- Svi mi, naravno, moramo pričekati da vidimo presudu Žalbenog vijeća. Naše mišljenje, kao tužilaca, ostaje da su osuđujuće presude i kazne doživotnog zatvora izrečene na suđenju ispravne i da ih treba potvrditi. U nizu slučajeva moj ured je uspješno dokazao da su različiti pojedinci krivi za počinjenje genocida u Srebrenici 1995. godine.

Također smo podigli optužnice za neke od naših optuženih za genocid koji se tiče zločina počinjenih u brojnim općinama širom Bosne i Hercegovine u 1992. godini. Do sada, vijeća nisu izrekla osuđujuće presude za ove tačke. Moj se ured žalio na odluku prvostepenog sudskog vijeća u predmetu protiv Mladića po ovom pitanju i čekamo odluku Žalbenog vijeća.

Podrazumijeva se da čvrsto vjerujem da su dokazi kojima raspolažemo, dovoljni za dokazivanje genocida i u ovim općinama. Inače ne bih podigao te optužnice niti se žalio na oslobađajuće presude. Ipak, želio bih naglasiti da je Pretresno vijeće utvrdilo da ti zločini predstavljaju zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i da ih je Mladić počinio s namjerom da uništi dio grupe bosanskih muslimana na više lokacija.

To je vrlo važan zaključak Pretresnog vijeća. Što se tiče Mladićevog zdravlja, mogu reći da je Mladić u mnogo boljoj zdravstvenoj situaciji nego što je bio onog dana kada je prebačen u Pritvorsku jedinicu UN-a. Žrtve i njihove porodice uvijek su bili istinski heroji ovog i svih naših slučajeva. Bez njihove hrabrosti da dođu i svjedoče protiv čovjeka koji im je uništio život, ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Želim da im izrazim zahvalnost – istaknuo je Brammertz.

Kazao je i da će odluku kada će Radovan Karadžić biti isporučen u neku od zemalja na kaznu doživotnog zatvora, donijeti predsjednik Suda u Haagu Carmel Agius.

- On će biti prebačen u jednu od zemalja koja je zaključila sporazume s Tribunalom o izvršenju kazni koje je izrekao Tribunal - pojasnio je glavni tužilac.

S obzirom na to da je pandemija utjecala na obnovljeni proces kada je riječ o bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovici Stanišiću i operativcu te službe Franku Simatoviću, koji su optuženi za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH, kazao je da očekuje da bi presuda trebala biti izrečena ovog ljeta.

- Vjerujemo da smo u ponovljenom suđenju iznijeli snažne dokaze koji dokazuju krivicu optuženih, ali o tome će se očitovati sudije. Stranke su iznijele završne usmene argumente, a presuda bi trebala biti izrečena ovog ljeta – navodi Brammertz.

Na pitanje kakav bi bio ishod suđenja u predmetu Željka Ražnjatovića protiv kojeg je 31. marta 1999. godine Haag podigao optužnicu, prije nego što je ubijen u Beogradu i slučaj počeo, kazao je da ne može “govoriti o slučaju koji nije procesuiran”.

- Ne mogu zaista govoriti o slučaju koji nije procesuiran. Ali, iskreno se nadam da će moje kolege tužioci u regiji biti u mogućnosti da procesuiraju neke od članova Arkanove jedinice i moj ured je spreman pružiti svu potrebnu saradnju i dokaze – rekao je Brammertz.

Dotakao se i saradnje BiH sa Srbijom kada je riječ o hapšenju ljudi koji se dovode u vezu s ratnim zločinima.

Ukazivao sam na mnoge izazove kad se govori o procesuiranju ratnih zločina na nacionalnom nivou. Čvrsto vjerujem da su ovi postupci od suštinske važnosti. Svaka zemlja u regiji ima obavezu osigurati da odgovorni za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine budu procesuirani na svojim nacionalnim sudovima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...