PET NEODOLJIVIH RAZLOGA ZA REDOVNU KONZUMACIJU: Evo šta će se desiti vašem organizmu ako jedete DVIJE NARANDŽE DNEVNO!

Narandže su prava riznica zdravlja. Bogate su raznim vitaminima – C, B i A, a sadrže kalij i kalcij. Vitamin C djeluje kao jak antioksidans.

  • Zdravlje

  • 18. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

Evo pet razloga zašto su odlične za vaše zdravlje:

1. Čuvaju vaše srce

Poslednje studije su pokazale kako magnezijum u pomorandžama dovodi do smanjenja krvnog pritiska.

2. Snižavaju krvni pritisak i holesterol

Visoka koncentracija hesperidina, spoja kojeg ima u obilju u citrusima, snižava loš holesterol.

Sama naranča ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru u kojoj se nalazi kad god je to moguće.

3. Pumpaju imunitet

Naranča je puna vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta što je naročito važno tokom zime kada smo podložniji prehladama i virusima.

Osim toga, visok nivo kalcijuma u ovom voću održava i štiti zdravlje kostiju i zuba.

4. Poboljšavaju rad mozga

Folna kiselina i folati kojim ima u naranči sprečavaju razvoj mozga i održavaju vitalne organe u dobrom stanju.

5. Njeguju kožu

Antioksidacijska svojstva naranče štite kožu od djelovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je dnevno popiti čašu soka od naranče.

Takođe, bogate su beta-karotenom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i sprječavanju znakova starenja. Štite želudac i poboljšavaju rad probave, što sprijećava zatvor i nadutost.

Imaju bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, koji pomažu čuvaju želudac i crijeva sprečavajući probleme poput sindroma iritabilnog crijeva.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...