DŽAFEROVIĆ ZA "EURONEWS": "Secesionisti čekaju bilo kakav signal DA POČNU KRVAVI PIR!"

Utjecajni evropski portal "Euronews" objavio je priču o navodnom slovenskom "non-paperu", koji je proteklih dana uzrokovao pravu diplomatsku buru na Balkanu, ali i šire.

  • Politika

  • 19. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 2

- Eksplozivni memorandum koji zagovara prekrajanje granica nezavisnih država nastalih nakon raspada Jugoslavije, te reduciranje Bosne i Hercegovine na trećinu njene trenutne teritorije, izazvao je strahove i obnovio sučeljavanja u regionu, navodi se u članku Euronewsa.

Pojašnjava se da nepotpisani dokument, za koji se tvrdi da je došao do najviših krugova u Briselu, sadrži prijedloge o proširenju teritorija Srbije, Hrvatske i Albanije nauštrb Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova.

- Ideja, koja je naišla na brojne kritike u regionu, jeste da se nastavi tamo gdje se stalo sa jugoslovenskim ratovima te da se kreiraju monoetničke države što je u direktnoj kontradikciji sa naporima EU i drugim međunarodnim naporima da se osnaži multikulturalizam na Zapadnom Balkanu, piše u članku Euronewsa.

Navedeno je da e dokument povezuje sa kabinetom slovenačkog premijera Janeza Janše, koji, kako se ističe, nije htio ni potvrditi ni negirati ove tvrdnje za Euronews.

Dalje se navodi da je sve počelo ranije, sa posjetom predsjednika Slovenije Boruta Pahora Bosni i Hercegovini, što je za Euronews potvrdio i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Predsjednik Slovenije je kazao da postoje neki krugovi u EU koji smatraju da je potrebno 'dovršiti proces raspada Jugoslavije', pa tek onda nastaviti sa integracijom Zapadnog Balkana u EU. Ja sam na to odgovorio da je disolucija Jugoslavije završen proces. Zatim nas je, u tom kontekstu pitao, da li bi bio moguć miran razlaz BiH, na što smo gospodin Komšić i ja kazali da ti koji zagovaraju takve ideje guraju ovu državu i region guraju u rat - kazao je Džaferović.

Džaferović je u izjavi za Euronews dodao da je non-paper očigledan pokušaj destabilizacije države.

-Ovaj dokument je probudio opravdane strahove unutar BiH i pokazao je da secesionističke snage samo čekaju bilo kakav signal iz EU, pa da ponovo pokrenu svoj krvavi pir. Ne mislim da je ovo došlo od zvaničnog Brisela, već od radikalnih krugova, koji pokušavaju prikazati svoje retrogradne ideje kao evropske. Bilo kakvo prekrajanje granica po etničkom principu, vodilo bi ka destabilizaciji ne samo BiH i regiona, već i ukupne evropske stabilnosti - istakao je.

Iz ureda slovenačkog predsjednika za Euronews je rečeno da je Borut Pahor zagovornik Bosne i Hercegovine i njenog teritorijalnog integriteta.

Sugestija koja je izazvala najviše bijesa jeste svođenje Bosne i Hercegovine na trećinu njene sadašnje teritorije, kojoj bi bilo dopušteno da bira između 'EU i Turske, kada je u pitanju budućnost'. Dokument je ocijenjen kao rasistički i diskriminatoran prema bošnjačkoj većini, piše Euronews.

Dodaje se da je non-paper uznemirujući podsjetnik na rat u periodu 1992-1995. kada je zemlja bila u ratu nakon proglašenja nezavisnosti.

- Bošnjaci su pretrpejli najveće gubitke i po pravilu su bili targetirani zbog svoje vjerske pripadnosti. Sve je kulminiralo sa genocidom u Srebrenici u julu 1995. kada je više od 8 hiljada Bošnjaka, uglavnom muškaraca, ali i žena i djece, pobijeno od strane vojske bosanskih Srba, stoji u članku.

Robert Botteri, urednik slovenačkog magazina Mladina, kaže da "nećemo dobiti jasan odgovor da li je on autor, jer kada god je Janša uhvaćen u nečemu, on poriče svoje učešće".

- Kako god, sve okolnosti ukazuju na činjenicu da je dokument autentičan. Dok možemo raspravljati o imenu autora, jasno je da dolazi iz krugova koji čine Janša, Viktor Orban i Aleksandar Vučić, kaže Botteri.

On smatra da je dokument islamofobičan, te da Janša prati politiku Viktora Orbana koji se predstavlja već duži period kao zaštitnik kršćanske Evrope.

- Kada Janša preuzme predsjedavanje EU, on će staviti na sto ovu agendu, s non-paperom ili bez njega, kaže Botteri.

(FENA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...