DRAMATIČNE VIJESTI IZ RUSIJE: Olga Mihailova tvrdi - "Aleksej Navaljni je na rubu smrti"

Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni jako je slab i loše tretiran u bolnici za zatvorenike oboljele od tuberkuloze u kojoj se nalazi, upozorili su u utorak njegovi advokati i zatražili da bude prebačen u Moskvu.

  • Svijet

  • 20. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

Žestoki kritičar Kremlja, koji je prestao jesti prije tri sedmice, nalazi se u bolnici od nedjelje navečer u gradu Vladimiru sjeveroistočno od Moskve. Njegovi saradnici tvrde da bi mogao umrijeti u svakom trenutku, javlja Hina.

“Jako je slab, teško sjedi i govori”, rekla je novinarima njegova advokatica, Olga Mikhailova, tvrdeći da “ne dobiva odgovarajuću medicinsku pomoć”. Zatražila je da ga se odmah prebaci “u civilnu bolnicu” u Moskvi “kako ne bi umro”.

Aleksei Navalni zatvor - undefinedFoto: Screenshot: Aleksei Navalni zatvor

Nekoliko sati prije toga, nekoliko ljekara na čelu s Anastazijom Vasilijevom, ličnom ljekarkom 44-godišnjeg Navaljnog, otjerano je iz bolnice i nisu ga smjeli vidjeti, kao i svaki put do sada. Vasilijeva je upozorila da je na kocki njegov život.

Zapad vrši pritisak na Rusiju u vezi tog slučaja, ali bez učinka. Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je veliku zabrinutost i ustvrdila da radi na tome da on dobije odgovarajuću njegu.

Navaljni je počeo štrajkati glađu 31. marta protestvujći protiv uslova života u zatvoru. Optužuje zatvorsku upravu da ne dopušta da ga posjeti ljekar, a ima dvostruku herniju diska i izgubio je osjećaje u rukama i nogama.

Uhapšen je u januaru kada se vratio u Rusiju nakon pet mjeseci oporavka u Njemačkoj od trovanja za šta optužuje lično ruskog predsjednika Vladimira Putina. Osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog prevare 2014., ali on tvrdi da je taj slučaj politički motivisan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...