STIGLI REZULTATI ISTRAŽIVANJA IZ SRBIJE: Evo koliko su sigurniji oni koji prime vakcine od...

Među oboljelima, navodi se u istraživanju, najmanje je onih koji su dobili "Pfizerovu" vakcinu, zatim "AstraZenecinu" i rusku.

  • Zdravlje

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

Rezultati istraživanja Doma zdravlja Kragujevac u Srbiji pokazuju kako je vjerovatnoća da vakcinisani protiv Covida-19 dobiju upalu pluća tri puta manja, a ako su primili obje doze, i 15 puta manja, prenosi agencija Tanjug.

Istraživanjem, kojim je rukovodio prof. dr. Dejan Baskić, obuhvaćeno je 28.630 vakcinisanih i više od 100.000 nevakcinisanih građana od 1. januara do 31. marta, navodi RTS, na koji se poziva agencija.

“Osoba koja je primila vakcinu, bilo koju vakcinu, i to jednu dozu, ima četiri puta manje šanse da oboli od Covida, a osobe koje su primile dve doze, odnosno revakcinisane su, osam puta je manja verovatnoća da se razbole”, kaže Baskić.

Blaži simptomi

U prvoj liniji odbrane organizma od virusa su vakcine, kažu ljekari i velika je razlika u kliničkoj slici između vakcinisanih i nevakcinisanih – ako se razbole, vakcinisani imaju blaže simptome, pokazalo je istraživanje Doma zdravlja Kragujevac.

Među oboljelima, navodi se u istraživanju, najmanje je onih koji su dobili "Pfizerovu" vakcinu, zatim "AstraZenecinu" i rusku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...