MINISTRICA VIDOVIĆ NE OBAZIRE SE NA KRITIKE: "Za RS je veliki plus zaduženje na Londonskoj berzi!"

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović poručila je da je izlazak na Londonsku berzu veliki plus za Republiku Srpsku, jer je riječ o jednoj od najzahtjevnijih berzi na svijetu, gdje mogu izaći samo kvalifikovani kupci i prodavci.

  • Ekonomija

  • 21. Apr. 2021  22. Apr. 2021

  • 7

Ona je navela da već postoji plan za šta će se koristiti prikupljenih 300 miliona eura.

"Ovaj novac će biti korišten za pokriće deficita koji znate da smo ostvarili u prošloj godini, inače prije toga budžet je godinama bio u suficitu, zatim služiće za Kompenzacioni fond koji služi za zdravstvo i za ublažavanje negativnih posljedica pandemije za privredu i naravno doći će i do korekcije ličnih dohodaka, za kategorije kojima je to zaista potrebno", rekla je Vidovićeva.

Ona je ocijenila da je u izlasku RS na Londonsku berzu najveći uspjeh to što su obveznice kupila 44 kupca iz Evrope, SAD i Azije.

Vidovićeva je podsjetila da je RS prije tri godine izašla na Bečku berzu, pri istim uslovima - što je dokaz da drži rejting i da je ocijenjena kao stabilno okruženje.

Vlada Republike Srpske donijela je sinoć odluku o prihvatanju zaduženja Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

"U skladu sa usvojenim budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za ovu godinu, Republika Srpska je, putem Ministarstva Finansija 20. aprila uspješno iskoristila povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75 odsto", saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...