CIJELI BALTIK STAO UZ ČEŠKU: Latvija, Litvanija i Estonija protjeruju ruske diplomate

Riga, Viljnus i Talin reagirali su na ovaj način na molbu Praga upućenu državama NATO-a i EU da pokažu solidarnost s Češkom, koja je ranije protjerala 18 ruskih diplomata nakon što je premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila saopćio da Prag sumnjiči ruske obavještajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. 

  • Svijet

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 2

U znak solidarnosti s Češkom, Litvanija protjeruje dvojicu ruskih diplomata, a Latvija i Estonija po jednog, saopćila su ministarstva inostranih poslova tih zemalja.

„U znak solidarnosti s našim češkim saveznicima i zbog kršenja Bečke konvencije, Latvija je donijela odluku o protjerivanju ruskog diplomate. Latvija neće tolerirati subverzivne aktivnosti na svojoj teritoriji, kao ni na teritoriji svojih saveznika i partnera“, objavio je na Twitteru ministar vanjskih poslova te zemlje Edgars Rinkevičs.

​Ministarstvo inostranih poslova Litvanije pozvalo je predstavnika ambasade Rusije u Litvaniji i uručilo mu diplomatsku notu, kojom se dvojica službenika ambasade proglašavaju personama non grata, navodi se u saopćenju na sajtu Ministarstva.

Ističe se da dvojica diplomata, koji su, navodno, „obavljali aktivnosti nespojive s njihovim diplomatskim statusom“, imaju sedam dana da napuste zemlju. Ističe se da ovakav korak svjedoči o solidarnosti Litvanije s Češkom.

Također, i ambasador Rusije u Estoniji Aleksandar Petrov pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova te zemlje, gdje mu je izražen oštar protest u vezi s dobijenim informacijama iz Češke o tome da je ruska vojna obavještajna služba organizirala eksploziju na skladištu municije 2014. godine.

„U znak solidarnosti, Estonija će protjerati jednog ruskog diplomatu, čiji rad ne odgovara diplomatskim aktivnostima u skladu s Bečkom konvencijom“, navodi se u saopćenju estonskog MIP-a.

Riga, Viljnus i Talin su na ovaj način reagirali na molbu Praga upućenu državama NATO-a i EU da pokažu solidarnost s Češkom, koja je ranije protjerala 18 ruskih diplomata, nakon što je premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila saopćio da Prag sumnjiči ruske obavještajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. 

Sljedećeg dana, Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Ministarstvo inostranih poslova Češke odlučilo je nakon toga da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači s brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...