SDA SE OBRATILA SVOM DUGOGODIŠNJEM PARTNERU U VLASTI: Dodiče, u sukobu si...

"Stalnom zamjenom teza i ponavljanjem neistina Milorad Dodik pokušava sa sebe skinuti odgovornost i tražiti opravdanje za secesionističku politiku koju godinama vodi..."

  • Politika

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 9

"...a sve kako bi se zamaglila suština da je njegova politika jedina prava prijetnja za stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji."

Saopćeno je ovo danas iz SDA, a dodaju da se stalni nasrtaji na državu, zakone i Dejtonski mirovni sporazum pokušavaju predstaviti kao „sukob i prepucavanje s Bakirom Izetbegovićem, SDA i Federacijom...“. "Nažalost, takav Dodikov narativ, nastao na zamjeni teza, prihvaćen je i u dijelu medija, među tzv. nezavisnim političkim analitičarima u dijelu političkih krugova u Federaciji. Ne ulazeći u pojedinačne motive svakoga od njih, nemoguće je ne primijetiti da se prihvatanjem i promoviranjem ovakvih teza opasno zamagljuju istina i bjelodane činjenice", navode iz SDA i dodaju:

"A istina je da Milorad Dodik nije 'u sukobu s Izetbegovićem, SDA i Federacijom', već u sukobu s Daytonom, državom BiH, njenim zakonima i institucijama, sa presudama međunarodnih sudova, s istinom o agresiji na BiH i počinjenim genocidom. Optuživati Izetbegovića i SDA zbog toga što ukazuju na ove činjenice i svoditi to na 'lične sukobe', guranje je glave u pijesak, od čega korist ima isključivo Dodik, koji se upravo zbog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma našao na američkoj 'crnoj listi'. U istom rangu su i optužbe na račun Izetbegovića i SDA za 'ratnohuškačku retoriku', samo zato što jasno i nedvosmisleno govore da će svim sredstvima braniti cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i što upozoravaju, kao i mnogi drugi relevantni faktori u regiji i svijetu, da će pokušaji promjene državnih granica neumitno dovesti do sukoba. Zašto se 'ratnohuškačkom retorikom' naziva odlučnost da se brani teritorijalni integritet međunarodno priznate države, punopravne članice UN-a, pitanje je za one koji promoviraju takve teze", navode iz SDA.

"Planovi o 'mirnom razdruživanju' i osamostaljenju entiteta RS od Bosne i Hercegovine 'kada se za to stvore povoljni uslovi' zvanična je politika SNSD-a, definisana kongresnim dokumentima ove stranke, i ovu politiku sve otvorenije i agresivnije promovira njihov predsjednik Milorad Dodik. Nakon pojave 'non-papera' sa mapama podjele BiH, ova politika je dobila novi zamah i svima vidljiv novi intenzitet", smatraju u SDA.

Dodaju da je uzaludno i kontraproduktivno ignorisati ovu opasnost i izjednačavati one koji napadaju na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i i Hercegovine s onima koji ga brane te se zavaravati kako se radi o „predizbornim aktivnostima SNSD-a i SDA“.

"Samo složnom i odlučnom reakcijom domaćih i stranih faktora, zainteresiranih za očuvanje mira, stabilnosti i ustavnopravni poredak BiH moguće je zaustaviti secesionističke namjere SNSD-a i Milorada Dodika", zaključuju iz SDA.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...