MINISTAR VRANIĆ ODGOVARAO O PANDEMIJI: Hoćemo li imati četvrti talas i jesmo li mu spremni odgovoriti?

Ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić bio je gost "Foruma odgovornosti". Odgovarao je na pitanja građana o zdravstvenom sistemu i odgovoru na pandemiju.

  • Društvo

  • 04. Maj 2021  04. Maj 2021

  • 2

“Prethodna Vlada osam mjeseci nije imala ministra, sačekao me veliki obim posla. Veoma sam zadovoljan šta smo uradili u posljednja tri mjeseca. Sa kapacitetima koje sam imao i unutar zdravstvenog sistema, mislim da smo postigli odlične rezultate”, kazao je Vranić.

Da li su se mjere mogle donijeti ranije?

“Ja se ne bojim nikoga, niti sam imao bilo kakvih pritisak. Krizni štab je odgovorio svom zadatku i odradio odličan posao. U potpunosti smo zaustavili treći talas, sada imamo veoma mali broj zaraženih. Nikada ne možete znati koji je to trenutak pravi da reagujete sa mjerama. Ne možete tačno znati trenutak. Mislim da smo uhvatili pravi trenutak.”

Jeste li krenuli u analize?

“Formiran je tim za reformu zdravstva u Kantonu Sarajevo. Već smo odredili neke smjernice. Ukrupniti neke javnozdravstvene ustanove i napraviti daleko efikasniji i bolji sistem. Najveći problem je kako će izdržati zdravstveni radnici, a oni su u stalnom naporu. Zdravstveni sistem ima dovoljno kapaciteta da izdrži bilo kakav talas. Ne očekujem četvrti talas, pandemija ulazi u 15. mjesec. Bližimo se kraju prirodnim putem. Imamo sve spremno. Da li je pravi trenutak bio i da li je bilo velikog broja okupljanja? Da, pokušavali smo to spriječiti. Spremni smo za sljedeći talas, ako ga bude.”

Kako je kazao Vranić, već je dao naredbu da se počne s normalnim radom u zdravstvenim ustanovama u KS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...