NATAŠA KANDIĆ OŠTRO OSUDILA VUČIĆEVO ODLIKOVANJE HANDKEU: "Ni tračka nade nema"

"Predsednik Srbije je dodelom Ordena Karađorđeve zvezde Handkeu započeo rat protiv civiliziranog sveta, suseda i svakoga od nas u Srbiji koji nosimo sramotu počinjenog genocida i masovnih zločina srpskih snaga u ratovima devedesetih", napisala je ona na svom profilu na Twitteru.

  • Društvo

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 1

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, oštro je osudila akt predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u nedjelju odlikovao negatora genocida u Srebrenici Petera Handkea.

"Predsednik Srbije je dodelom Ordena Karađorđeve zvezde Handkeu započeo rat protiv civiliziranog sveta, suseda i svakog od nas u Srbiji koji nosimo sramotu počinjenog genocida i masovnih zločina srpskih snaga u ratovima devedesetih", napisala je ona na svom profilu na Twitteru, piše Radiosarajevo.ba.

"Ni tračka nade nema", istaknula je Kandić.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu u nedjelju je uručeno državno odličje Srbije, dodijeljeno službeno u februaru prošle godine u povodu Dana državnosti zbog njegovog "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture".

Kontroverznom austrijskom nobelovcu, koji je zbog svoje potpore Slobodanu Miloševiću i negiranju genocida proglašen nepoželjnim u Sarajevu, a potom i na Kosovu, Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena uručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, uz poruku: "Sretan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea."

"Prihvaćajući naš orden, pisac čini veliku čast Srbiji, a dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju", istaknuo je Vučić prilikom dodjele visokog državnog odličja, ocijenivši da "svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...