I BEOGRAD RAZOČARAN SASTANKOM U BRUXELLESU: “Njima je cilj da spriječe promjene granica na Balkanu!”

Zvanični Zagreb ne krije razočarenje rezultatima jučerašnjeg sastanka evropskih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, a čini se da je podjednako razočaran i Beograd, kome se ne dopada činjenica da se evropske države odlučno suprotstavljaju promjenama državnih granica na Balkanu.

  • Politika

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 4

Saradnik beogradskog Instituta za evropske studije, dr. Aleksandar Gajić kazao je za beogradsku redakciju ruske novinske agencije Sputnjik da Bruxelles pokušava da unutar sebe stvori konsenzus koji bi bio na liniji odluka koje je G7 nedavno donio u vezi sa Zapadnim Balkanom.

"To je sprečavanje uticaja, pre svega Rusije i Kine, odnosno drugih aktera na ovom prostoru, koji imaju svoje ekonomske i političke uticaje, koji imaju mnogo fleksibilniju i realniju politiku, jer ne uslovljavaju političke promene između ovdašnjih aktera zarad svog uticaja ili ekonomskih investicija."

Gajić, također, kaže da to znači da nema promjena granica, da pregovori između Beograda i Prištine treba da se završe sveobuhvatnim dogovorom koji bi doveo do obostranog priznanja, "što je nešto što nije realno".

"A vidi se od 2013. godine, od Briselskog sporazuma, da se prilike bez ustupaka Beogradu i odustajanja od bezuslovnog podržavanja unitarizacije Bosne i Hercegovine, a zapravo kršenja Dejtonskog sporazuma, na taj način neće stabilizovati", smatra dr. Gajić.

On kaže da se tema eurointegracija vraća u Bruxelles prije svega zato što je to posljedica njegovih odnosa s Washingtonom, novom američkom administracijom koja pokušava da vrati stari kurs pritisaka, da spriječi multipolarne sile da utječu na prostor Starog kontinenta.

"Neintegrisani Balkan je prostor gde su se Amerikanci devedesetih godina najviše trudili da naprave promenu odnosa snaga u svoju korist - ali nisu završili posao. Evropska unija je bila saradnik u tom procesu, koji je, zapravo, pratio ono što Amerikanci odluče i urade. Dobijala je pomoćne, sporedne uloge. Sada EU ponovo treba da dobije tu ulogu da saučestvuje u potiskivanju uticaja drugih velikih sila na Balkanu", kaže Gajić.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...