ZAR I NJEMU TO DA SE DESI: Pokrenuta istraga protiv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, SUMNJA SE NA LAŽNI ISKAZ

Kurz i Bonelli su pred istražnim odborom rekli da nisu bili uključeni u imenovanja šefa Austrijskog privrednog holdinga (OeBAG) Thomasa Schmida i devet članova Nadzornog odbora.

  • Svijet

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 0

Protiv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza i šefa njegovog kabineta Bernharda Bonellija pokrenuta je istraga zbog sumnje da su dali lažni iskaz pred parlamentarnim istražnim odborom u vezi s aferom "Ibica".

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala obavijestilo je Kurza i Bonellija da se protiv njih vodi istraga i da se oni vode kao osumnjičeni, prenio je sam Kurz u izjavi medijima. Opozicione Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) i Neos podnijele su prijavu protiv Kurza i Bonellija.

Kurz i Bonelli su pred istražnim odborom rekli da nisu bili uključeni u imenovanja šefa Austrijskog privrednog holdinga (OeBAG) Thomasa Schmida i devet članova Nadzornog odbora. Tužilaštvo, s tim u vezi, ima očigledno drugačije viđenje i može podnijeti zahtjev za krivično gonjenje.

Kurz je na današnjoj konferenciji za štampu pred sjednicu Vlade rekao da očekuje da će Tužilaštvo podnijeti zahtjev za krivično gonjenje i da će morati pred sudiju te tako dobiti priliku da iznese svoje viđenje stvari, piše Hayat.ba.

On je kazao da je pred istražnim odborom pokušao da doprinese rasvjetljavanju stvari od prije nekoliko godina.

"Postala je uobičajena metoda da se u istražnom odboru podmetanjima podstiču tenzije. Brzo se pokušava nekome riječ staviti u usta i izokrenuti je te ljude natjerati na lažne iskaze", objasnio je Kurz.

On je istaknui da ne pomišlja na ostavku i da je uvijek na sva pitanja odgovarao držeći se istine. Zbog toga, kaže, ne može zamisliti da bude osuđen. Istaknuo je da je uvijek bio svjestan da je istraži odbor važno tijelo, kojem mora da odgovara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...