IMA LI ODGOVORA VLADE KS: "BH novinari" traže da se medijski radnici uvrste u prioritete za vakcinaciju

Prema informacijama kojima, kako navode, raspolažu, Vlada Federacije BiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama  za vakcinaciju sa preporukama da se, nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe uvrste policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih Covid-19 pandemijom.

  • Društvo

  • 20. Maj 2021  20. Maj 2021

  • 0

Udruženje "BH novinari", zajedno sa predstavnicima medija sa područja Kantona Sarajevo, zahtijeva od Vlade Kantona Sarajevo da novinare i medijske radnike uvrste na listu prioriteta za vakcinaciju protiv virusa Covid-19.

- Tim postupkom biste spriječili diskriminaciju novinara i medijskih radnika u Kantonu Sarajevo u odnosu na novinare u drugim dijelovima BiH, koji su se već vakcinisali radi sigurnijeg obavljanja svakodnevnih novinarskih zadataka – naglašeno je.

Prema informacijama kojima, kako navode, raspolažu, Vlada Federacije BiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama za vakcinaciju sa preporukama da se, nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe uvrste policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih Covid-19 pandemijom.

- Većina kantona u Federaciji BiH već je usvojila odgovarajuće odluke, uvrstila novinare i medijske radnike među „druge profesije pogođene Covidom-19“. Na osnovu takvih odluka, jučer je vakcinisan određeni broj novinara i medijskih radnika iz ZDK i BPK. Uskoro bi trebalo da počne vakcinacija i u drugim kantonima, u skladu sa mogućnostima, odnosno brojem vakcina kojima raspolažu pojedini kantoni. Novinari i medijski radnici također su ranije uvršteni na liste prioriteta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu – naglašeno je.

U pismu premijeru Edinu Forti, resornom i drugim ministrima u Vladi KS, Udruženje "BH novinari" naglašava da je "nažalost, Kanton Sarajevo, uz Tuzlanski kanton, ostao praktično jedino područje u BiH gdje takva odluka još nije donesena".

- Podsjećamo vas da je od početka pandemije do danas, stotine kolegica i kolega širom BiH tokom obavljanja radnih zadataka zaraženo virusom korona, a mnogi su preminuli od posljedica zaraze – naglašeno je. 

"BH novinari" napominju da, s obzirom na ograničen broj vakcina koje su trenutno dostupne građanima Kantona Sarajevo, ne očekuju da medijski radnici budu u istom rangu sa zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima ili osobama starijim od 65 godina, za koje kažu da svakako trebaju imati nulti prioritet pri vakcinisanju.

- Međutim, novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi članovi medijskih timova su, zbog prirode posla koji obavljaju i svakodnevnih kontakata s velikim brojem ljudi, u mnogo većoj mjeri izloženi potencijalnoj zarazi u odnosu na osobe koje imaju mogućnost raditi od kuće ili isključivo u kancelariji. Stoga smatramo da su ovo jedini utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih djelatnika na prioritetnu listu u rangu sa policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija koji, također, dolaze u kontakt s velikim brojem osoba, i to na način kako je to već riješeno u drugim kantonima u Federaciji. Iskreno se nadamo da ćete pozitivno odgovoriti na naš zahtjev i omogućiti da u što skorije vrijeme barem dio naših kolegica i kolega dobije vakcine – naglašavaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...