OVO JE VAŽNO: Vlada FBiH promijenila VTP pravilo, evo šta to znači za građane

Krajnje je vrijeme da svi stanemo pred ogledalo i razmislimo zašto nećemo da se vakcinišemo. Mislimo da nam ništa neće biti, ne nosimo maske a sugrađani nam umiru.

  • Društvo

  • 02. Dec. 2021  02. Dec. 2021

  • 0

Vlada FBiH je nakon današnjeg sastanka predstavila zaključke, a između ostalog, usvojen je prijedlog zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom i upućen je u parlamentarnu proceduru.

"Zakon treba da ukine diskriminaciju djece prema mjestu življenja. Rješava se pitanje dječijeg dohotka i porodilja koje nisu u radnom odnosu", rekao je dopremijer FBiH Vesko Drljača.

On je naveo da je osnovica za obračun prosječna mjesečna plaća u FBiH.

"Dječiji dohodak je povećan za 8%, pa će umjesto dosadašnjih 60 iznositi 80 KM. Cilj je da se kantoni fiskalno rasterete. Radi se o preko 70 hiljada djece i oko 214 hiljada porodilja", naveo je Drljača.

Pomoćnica ministra za organizaciju i razvoj zdravstvenog sistema Marina Bera istakla je kako TK, HNK, ZHK, KS i Posavski kanton imaju povećanu incidencu.

"Konstantan je broj hospitaliziranih i kreće se oko 500 osoba, od kojih je skoro devet posto na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Od ukupnog broja hospitaliziranih skoro 87% je nevakcinisanih", istakla je ona.

Bera je istakla kako je zabrinjavajući broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, a istakla je kako u BiH još uvijek nije otkriven omikron soj, piše Oslobođenje.

"Slaba je procjepljenost. Krajnje je vrijeme da svi stanemo pred ogledalo i razmislimo zašto nećemo da se cijepimo. Mislimo da nam ništa neće biti, ne nosimo maske a sugrađani nam umiru", rekla je Bera.

Na današnjoj sjednici je odlučeno da se promijeni VTP pravilo, tj. da se prepusti kantonima da odluče treba li uvoditi ovu odluku ili ne.

"Ukoliko bude potrebe uključit će se federalni nivo", zaključila je ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...