ŠTA NE ZNA MLADI ČOLPA: Evo koje institucije i bitke su izgubili Čović i Dodik

Nihad Čolpa, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, danas je komentirao izjave člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da postoji mogućnost blokade izbora 2022. godine od strane dvojca Dodik – Čović.

  • Mini market

  • 20. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 4

"Željko Komšić najavom da bi Dodik i Čović mogli blokirati izbore složio se s institucionalnim sunovratom i priznao cijenu njegove i Izetbegovićeve zajedničke odluke da u Vijeću ministara BiH spoje Dodika i Čovića bez implementacije izbora iz 2018. godine na nivou FBiH, kao i prevaru birača, jer je fokus kampanje za ulazak Komšića u Predsjedništvo BiH bio da se onemogući zajedničko djelovanje dvojca Dodik - Čović kroz izvršnu vlast", rekao je Čolpa.  

Zanimljivo je da ova izjava dolazi baš u momentu kada je lider SNSD-a izložen žestokim kritikama opozicije u manjem bh. entitetu da su njegovim potpisima omogućene vježbe američke vojske nekoliko kilometara od Banja Luke.  

Da bi uopće došlo do ovih vojnih vježbi, bilo je neophodno potpisivanje Programa reformi, a potpisivanje tog dokumenta bio je dio paketa zajedno sa formiranjem Vijeća ministara. Jedno bez drugog se nije moglo desiti.  

Slanje Programa reformi u Bruxelles, dokumenta koji opozicioni zvaničnici u Sarajevu nikada nisu ocijenili onako kako to ocjenjuje opozicija u RS - Godišnji nacionalni program (ANP), samo je jedan od segmenta politike u pravcu ovladavanja institucija koje je čvrsto u rukama držao dvojac Dodik – Čović, i uspjeravanja naše zemlje na euro-atlanski put.

Ovaj pravac najupečatljivije se vidi na primjeru promjene sastava Centralne izborne komisije, kojeg ne bi bilo bez odluka koje je danas Čolpa kritikovao. Već više od godinu dana novi saziv CIK-a izložen je strahovitom pritisku Dragana Čovića, a razlog je samo jedan – gubljenje utjecaja u ovoj instituciji koja je jedan od stubova demokratije u BiH.  

Dalje, pravosuđem je dugo godina suvereno vladao notorni Milan Tegeltija. No, i VSTV je "ispao iz ruku" dvojcu Dodik – Čović, i udareni su temelji ozdravljenja ove državne institucije. Tim potezima zapravo je zaustavljen trend gubljenja institucija države, koji je karakterisao političke prilike sve do unazad par godina, a cjelokupan proces je obrnut i usmjeren u pravcu povratka institucija države iz ruku Čovića i Dodika.  

Mogućnost blokade održavanja izbora 2022. godine samo je nastavak očajnih pokušaja lidera HDZ-a i SNSD-a da spase što se spasiti da. Nema sumnje da će se ovaj pritisak nastaviti. Time samo razobličuju svoje pozicije, i otkrivaju stvarne namjere u političkom djelovanju. No, takav rasplet događaja u politici nije neočekivan, i na njih treba biti spreman. U tome je ključ donošenja teških odluka. Očekivati je da bh. političke snage u takvom odnosu snaga zbiju redove. I Izetbegović, i Komšić, i Nikšić, i Konaković, ali i svi drugi. Kada se ima u vidu sa uslijed HDZ-ovih i SNSD-ovih blokada se nije popustilo na pitanju Izbornog zakona, a o pomaku NATO integracija nabolje govori vojna vježba na Manjači, to ne može biti ništa drugo nego dokaz pozitivih posljedica nepopustljivosti probosanke političke strane.

(SL.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...