NIHAD ČOLPA TO TRAŽI FINO: "Zamolio bih Schmidta i PIC da to ne rade, u decembru ćemo biti Šri Lanka"

Može biti gore nego u Šri Lanki. Može doći zbog ovoga da bude ugrožena sigurnost u BiH. Ja ga molim da to ne radi”, ponovio je Čolpa.

  • Politika

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 3

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa, komentarišući OHR-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona i dokument koji je procurio u javnost, rekao je da ako visoki predstavnik BiH Christian Schmidt nametne te odluke, to ide u korist nacionalistima, jer tada je građanska BiH pod znakom pitanja i teško će se izboriti.

Napadi na američke i EU diplomate

“Zamolio bih Schmidta i PIC da to ne rade. Mi ćemo možda u decembru biti Šri Lanka. Svijet prolazi kroz četiri teške krize – ekonomsku, energetsku, zdravstvenu i prehrambenu. Može biti gore nego u Šri Lanki. Može doći zbog ovoga da bude ugrožena sigurnost u BiH. Ja ga molim da to ne radi”, ponovio je Čolpa.

Komentarišući saopćenje, u kojem je rekao da “napad na OHR je opasan, ruski interes je da se posvađamo s EU i SAD” ,   a koji je izdao neposredno prije objavljenog OHR-ov prijedloga izmjena Izbornog zakona, istaknuo je da, histerija traje već skoro godinu dana.

“Krenuli smo u napadi na američke i diplomate iz EU bez ikakvog razloga. Prvi napadi na prijedlog američkih izmjena Izbornog zakona gdje se razgovaralo u Neumu bilo je od Zorana Milanovića i Dragana Čovića. Kada je Palmer došao u BiH sa prijedlogom da se briše etnički prefiks, Milanović i Čović su bili protiv toga. Meni iz potpuno nejasnih razloga stranke SDP, DF i Naša stranka su odbili da pregovaraju o tom prijedlogu, a taj prijedlog da je usvojen omogućio bi Bogiću Bogićeviću da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH, jer se briše etnički prefiks. Mi sada živimo u svijetu posljedica, u posljedicama nekih drugih odluka”, naveo je Čolpa, dodajući:

“Mi moramo voditi diplomatiju, a ne kako gospodin Komšić vodi – kamikaze diplomatiju. To rade i kolege iz SDA, da za  četiri godine mandata nisu imali ni jednu posjetu na visokom državnom nivou. Ako odu u inostranstvo, uslikaju se i odu turistički o trošku građana.”

Protesti kao dobra opcija

Od septembra, naglasio je Čolpa, kad je Matthew Palmer, američki izaslanik za izborne reforme u BiH, došao sa izvrsnim prijedlogom, došli u smo u poziciju da je predloženo sada najgore moguće rješenje od postojana PIC-a.

“Dio u kojem piše da je podignut prag sa 6 na 8 za nominaciju predsjednika i potpredsjednika FBiH, to ne može proći, neprihvatljivo je. I protesti ne trebaju biti loša opcija. Ako se to usvoji, stanovnici pet kantona biće potpuno nebitan faktor. Dakle, stanovnici Srednjobosankog kantona, Unsko-sanskog, Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Kantona 10. Oni više neće imati nikakav uticaj na politiku u Federaciji BiH. Jer samo da se dogovore Zapadnohercegovački kanton, HNK, Kanton Sarajevo, Tuzla i Zenica, koji su podijeljeni i ovo je ničija teritorija”, rekao je Čolpa dodajući, da želi da je 680 hiljada stanovnika bitno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...