NIHAD ČOLPA KRITIKUJE ZLATKA MILETIĆA: "On se nije bunio kada je kao DF formirao vlast sa SNSD-om i HDZ-om"

"I dok je Miletiću i drugim novokomponovanim principijelnim političarima 2019. godine bilo prihvatljivo sve što sada nije, neki od nas su tada prolazili kroz brutalnu satanizaciju zbog toga što smo se suprostavili takvom formiranju vlasti", kaže Nihad Čolpa

  • Politika

  • 08. Jan. 2023  

  • 7

Nihad Čolpa nekadašnji zastupnik u federalnom parlamentu oglasio se na svom Facebook nalogu oko izjava Zlatka Miletića:

– Zlatko Miletić je u emisiji na Face TV kod Senada Hadžifejzovića otvorio nekoliko veoma važnih pitanja, ali je problem u tome što je njegov kredibilitet isuviše upitan kada govori o pojedinim temama:

• Zaista dobar Miletićev uslov za uspostavu vlasti prema kojem pravosnažno osuđene osobe ne trebaju biti ministri u Vijeću ministara BiH, ali mi je nejasno zašto kod Miletića navedeni uslov nije postojao prije četiri godine kada je kao drugi čovjek DF prihvatio imenovanje pravosnažno osuđenog Tegeltije na čelo državne vlasti. Tegeltija je sada neprihvatljiv kao ministar, dok je prije četiri godine bio prihvatljiv kao šef državne vlasti.

• Također, Miletić navodi da su tri ministarstva premalo za stranke sa sjedištem u Sarajevu, dok su tri ministarstva 2019. godine bila dovoljna kada je kao drugi čovjek DF formirao vlast sa SNSD i HDZ. Pritom, stranke sa sjedištem u Sarajevu bile su tada u daleko boljoj poziciji od Osmorke. Dodik je bio u opoziciji, a iza te koalicije su stajala dva člana Predsjedništva (Izetbegović i Komšić). Neuspjeh pri uspostavljanju vlasti 2019. godine značio je da Dodik još neko vrijeme ostaje bez participacije u VM, a sada svako prolongiranje formiranja vlasti Dodikovog čovjeka ostavlja na čelu VM.

• Miletić je takođe iznio prijedlog prema kojem se trebaju otvoriti razgovori s opozicijom iz RS u cilju formiranja vlasti. Postavlja se logično pitanje zašto Miletić 2019. godine nije zatražio formiranje vlasti sa SDS i PDP kada su te stranke imale daleko jači kapacitet nego danas. Uradio je potpuno suprotno, sa svojom tadašnjom strankom izbacio SDS i PDP iz vlasti.

Miletić nije jedini koji je posljednjih dana “ principijelno” iznosio uslove za formiranje vlast, a koji nisu postojali 2019. godine kada su njihove tadašnje stranke pravile vlast sa SNSD i HDZ. I dok je Miletiću i drugim novokomponovanim principijelnim političarima 2019. godine bilo prihvatljivo sve što sada nije, neki od nas su tada prolazili kroz brutalnu satanizaciju zbog toga što smo se suprostavili takvom formiranju vlasti.

I na kraju, ukoliko se za dvadesetak dana ne imenuje VM, Tegeltija ostaje na čelu državne vlasti, u državi kojoj se ponovo ne mogu implementirati rezultati izbora. Baš po mjeri Dodika

Zato, upamet!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...